Ateroscleroza este o afecțiune în care colesterolul, calciul și alte substanțe, denumite în mod colectiv plăci, înfundă arterele. Astfel se blochează fluxul de sânge către organele vitale, în special inima. Ca urmare, pot apărea multe probleme de sănătate, inclusiv accident vascular cerebral, infarct, boli de rinichi și demență senilă.

Nu este clar ce cauzează ateroslceroza, deoarece sunt implicați mulți factori. Oamenii care fumează, beau cantități excesive de alcool, nu fac suficientă mișcare și nu-și controlează greutatea sunt mai predispuși. De asemenea, se poate moșteni genetic. Preventiv, poți folosi remedii naturale pentru ateroscleroză.

Plante care controlează colesterolul

Nivelurile ridicate de colesterol nu sunt singurul factor de risc în apariția aterosclerozei, dar contribuie semnificativ. Colesterolul total trebuie să fie mai mic de 200 miligrame pe decilitru (mg / dL). Colesterolul LDL (”Rău”) trebuie să fie sub 100 mg / dL, în timp ce colesterolul HDL (”bun”) trebuie să fie mai mare de 60 mg / dL.

Extractul de anghinare poate ajuta la creșterea colesterolului „bun” și la scăderea colesterolului „rău”. Unele dintre cele mai cunoscute remedii naturale pentru ateroscleroză conțin extract de anghinare. Poți opta pentru capsule, tablete și tincturi cu extract din anghinare. Doza recomandată depinde de forma pe care o alegi, dar nu există nicio cercetare care să indice că există supradoză cu anghinare. Totuși, este bine să folosești produsul conform indicațiilor din prospect sau la indicațiile medicului.

Remedii naturale pentru ateroscleroză: Usturoiul

Consumul zilnic de usturoi sau de suplimente alimentare cu usturoi ar putea preveni bolile de inimă provocate de ateroscleroză. Un studiu american din 2012 a arătat că administrarea de extract de usturoi, luat împreună cu coenzima Q10, a încetinit progresul aterosclerozei la persoanele în vârstă. În afară de această cercetare, nu sunt încă studii clare care să ateste efectul benefic al usturoiului în această afecțiune. În orice caz, consumul de usturoi este indicat. Consumă-l crud sau gătit sau ia-l sub formă de capsule sau tablete.

Niacina, vitamina inimii

Niacina este, de asemenea, cunoscută sub numele de vitamina B 3. Se găsește în alimente precum ficatul, puiul, tonul și somonul. Ajută la menținerea colesterolului în limite normale. De asemenea, poate reduce trigliceridele, un alt tip de grăsime care crește riscul bolilor de inimă. Cantitatea zilnică recomandată de niacină este de 16 mg pentru bărbați, 14 mg pentru majoritatea femeilor, 17 mg pentru cele care alăptează și de 18 mg pentru gravide. Nu lua mai mult decât cantitatea recomandată de medic. Unele persoane pot avea ca reacții secundare la suplimentele cu niancină urticarie sau greață.

Citește și: Remedii naturale pentru arterită. Așa nu te vor mai durea picioarele!

Remedii naturale pentru ateroscleroză: Păducelul

”Fructele de păducel conţin vitaminele B1 şi C, flavonoizi. Extractele din flori şi frunze de păducel ajută inima să funcționeze mai bine, dilată vasele de sânge și îmbunătățește circulația sanguină. Este indicat în caz de insuficiență cardiacă, tahicardie, hipertensiune, arteroscleroză  și ca vasodilatator.

Dr. farmacist Ovidiu BojorÎn cazul bolnavilor cardiaci, preparatele pe bază de păducel se vor administra numai la recomandarea medicului curant. Se poate face o infuzie dintr-o linguriţă rasă de flori şi frunze la o cană cu apă. Se bea, treptat seara, înainte de culcare, îndulcită cu miere. Tinctura sc prepară din 20 g flori şi frunze la 100 ml alcool dc 60°-70° prin macerare timp de 10 zile. Se iau câte 10-15 picături în puţină apă sau într-o linguriţă cu zahărde 3 ori pe zi.  Poți folosi și produse fitoterapeutice standardizate pe bază de păducel. Nu se cunosc contraindicații, nici efecte secundare şi nici interacţiuni cu alte medicamente. Se recomandă utilizarea cu precauţie sau evitarea în timpul sarcinii şi alăptării”, scrie acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Sursa foto: 123rf.com