Inflamația este un procces normal și chiar benefic în organism, prin care corpul luptă împotriva ”invadatorilor” (bacterii, viruși etc.). Totuși, când se cronicizează devine o problemă. Este important să realizăm că inflamația cronică este sursa multor boli, inclusiv cancerul și bolile cardiace, principalele cauze ale deceselor în întreaga lume. O poți trata cu remedii antiinflamatoare naturale.

Remedii antiinflamatoare naturale. Produsele stupului

Produsele stupului au acțiune antimicrobiană verificată, antifungică, antivirală, dar și antiinflamatoare și imunostimulentă. Păstura, propolisul și apilarnilul au aceste calități și pot fi folosite cu încredere, dacă nu ești alergică. Păstura este denumită ”pâinea albinelor”, fiind alimentul de bază preparat de ele și cu care se hrănesc lucrătoarele. Propolisul este o rășină colectată de albine de pe diferite specii de arbori, la care se adaugă polen, ceară și secreții proprii. El este folosit ca un lipici la „căptușirea” stupului și are și efect antiseptic. Este un adevărat scut care apără albinele de agresiunea microbilor. Apilarnilul este un produs extras din echivalentul masculin al lăptișorului de matcă și conține și el produși de folos organismului și care calmează stările inflamatorii.

Remedii antiinflamatoare naturale. Coada-șoricelului, pentru problemele pielii

”Coada-șoricelului are acțiune antiinflamatoare şi antispastică. Inflorescențele recoltate în timpul înfloririi sunt recomandate în inflamații, ca antiseptic. În plus, protejează împotriva radiațiilor și sunt indicate în afecțiuni dermatologice. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă. Se beau trei-patru căni pe zi. Tot cu această impuzie se spală rănile sau se fac comprese pe zonele inflamate. Infuzia poate produce alergie la unele persoane. Nu se recomandă în sarcină”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Remedii antiinflamatoare naturale. Mugurii de plop

”Mugurii de plop sunt utilizați, în special, în gemoterapie ca antiseptic, antiiflamator și analgezic. Se recomandă şi sub formă de gargară în laringite. Pentru uz intern, se face o infuzie sau un decoct dintr-o lingură de muguri la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi, mai ales în afecțiunile reumatismale. Mugurii de plop sunt contraindicați celor care au alergie la propolis. Nu sunt recomandați femeilor însărcinate sau care alăptează”.

Remedii antiinflamatoare naturale. Roinița

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

”Roinița are și ea acțiune antiinflamatoare și analgezică. Conține acid rosmarinic, care este un bun antiinflamator şi sedativ. Este folosită mai ales pentru efectele sedative generale, în tulburările gastrointestinale, în insomnii. În plus, stimulează digestia și combate balonările. Se folosește sub formă de infuzie dintr-una sau două linguri de frunze uscate la o cană cu apă. Se beau una sau două căni pe zi, după masă. Seara, înainte de culcare, se mai poate bea o cană îndulcită cu miere.

Citește și: Remedii naturale pentru inflamația în gât

Sursa foto: 123rf.com