Tămâia și smirna au fost folosite în ceremoniile religioase și culturale încă din cele mai vechi timpuri. În medicina tradițională chineză și ayurvedică, sunt utilizate împreună în aceeași rețetă pentru tratamentul anumitor boli cronice. Aceste remedii cu tămâie și smirnă au și efect analgezic și antibacterian. Cercetări actuale arată că sunt eficiente în tratamentul inflamației și al cancerului.

Remedii cu tămâie și smirnă, eficiente în cancer

Tămâia este o rășină tare, gelatinoasă, care provine din arborele Boswellia. Mirul este o substanță uleioasă, gelatinoasă, care se extrage din scoarța de Commiphora myrrha sau diverse alte specii de Commiphora. S-a constatat științific că anumite preparate care conțin tămâie și smirnă pot avea efect benefic în cancerul de sân, gastric, de ficat etc. și boli cronice, cum ar fi artrita. În plus, combinația este eficientă ca tratament pentru răni și ulcere ale pielii.

Uleiul de smirnă reduce proliferarea sau replicarea celulelor canceroase umane (în special cancerele ginecologice, de piele și de sân). Are efectul de a crește producția celulelor albe din sânge, ceea ce este esențial pentru vindecarea rănilor. Pentru uz intern, folosește produse avizate de Ministerul Sănătății, conform indicațiilor din prospect sau ale medicului curant.

Citește și: Leacuri pentru migrenă

Remedii cu tămâie și smirnă pentru boli respiratorii

Pentru ameliorarea afecțiunilor respiratorii poți face inhalații cu apă cu câteva picături de ulei de smirnă sau poți arde smirnă în casă într-un vas special din metal (cățuie). Dacă nu ești acasă, ia la tine o sticluță cu ulei esențial. La nevoie, poți pune pe puțină vată și să inhala. Funcționează ca un expectorant natural pentru a ajuta la ameliorarea tusei, a guturaiului, a congestiei nazale și ajută la vindecarea bronșitei.

În afecțiuni dermatologice

Dintre cele mai folosite remedii cu tămâie și smirnă, se numără și uleiul de smirnă. Poate fi utilizat și pentru iritații sau răni minore ale pielii, cum ar fi piciorul de atlet, infecțiile fungice sau tăieturile minore. Pune câteva picături de ulei esențial pe un pansament steril, apoi aplică direct pe piele. Datorită proprietăților sale antioxidante, este excelent pentru anti-îmbătrânire, întinerire a pielii, vergeturi și eczeme. Amestecă uleiul de smirnă cu uleiuri purtătoare precum jojoba, migdale sau ulei de măsline înainte de a o aplica pe piele (aproximativ 10 picături de ulei esențial la o lingură de ulei purtător). Poate fi, de asemenea, amestecat cu o loțiune fără parfum și utilizat direct pe piele pentru piele uscată sau crăpată.

Apă de gură naturală

Utilizată în mod obișnuit ca ingredient în apa de gură și pasta de dinți datorită proprietăților sale antioxidante și antibacteriene, smirna poate fi folosită și pentru vindecarea aftelor prin aplicarea unei singure picături de ulei esențial în zona dureroasă, de câteva ori pe zi. Pentru o apă de gură naturală care previne afecțiunile gingiilor și răcorește respirația, prepară un amestec din câteva picături de ulei esențial cu apă. Clătește gura cu această soluție.

Citește și: Uleiul esențial de tămâie are proprietăți anticancer. Ce beneficii mai are

 Efect antiseptic și antiiflamator

”Tămâia are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, astringentă, cicatrizantă, diuretică, expectorantă, tonic generală. Ajută la digestie și combate flatulența. Favorizează menstruația. Datorită faptului că nu prezintă toxicitate, nu este iritant și nu produce nicio sensibilitate, uleiul esențial de tămâie este utilizat foarte mult în aromoterpaie. Dar se folosește și intern, mai ales sub formă de extracte.

Dr. farmacist Ovidiu BojorTămâia are aplicații în afecțiuni dermatologice, respiratorii, în special în astm, bronșite, inflamații bronhice și laringite. Se mai folosește și în cistite, ciclu menstrual neregulat, dureros, sângerări în afara ciclului, candidoze și Trichomonas. Este un tonic uterin și are efect calmant în timpul travaliului. Are o influență benefică în stările de anxietate, stres și în stările obsesive legate de amintiri neplăcute. Extern, uleiul esențial de tămâie vindecă iritațiile epidermei,” scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Cum folosești remedii cu tămâie și smirnă

Pentru uz intern, dar și extern (aromoterapie) este bine să utilizezi doar tămâia și smirna naturale. Le recunoști prin aspectul de rășină. Nu sunt acoperite cu un  praf albicios și sunt semitransparente. Pot fi găsite de vânzare la biserici și mănăstiri. Tămâia poate fi luată pe cale internă. Pentru afecțiuni pulmonare și ginecologice poate fi luată câte o bobiță pe zi, de dimineață. Dacă gustul nu îți place, poți apela la extracte de tămâie pe care le găsești la magazinele cu produse naturale. Pentru uz extern, se ard în cățuie sau într-o lingură pe care o ții deasupra flăcării de aragaz până începe să fumege. Alternativ, poți folosi ulei esențial de tămâie sau smirnă în lampa de aromoterapie.

Sursa foto: 123rf.com