Igiena orală este importantă de la primii dințișori, atunci când ar trebui să începem să-i periem. Bineînțeles, vom folosi o pastă potrivită pentru vârsta lor, care poate fi înghițită fără probleme. Pe măsură ce cresc, micuții vor învăța aceste reguli de igiena orală pentru copii. Ei vor ști să se spele singuri, dimineața, după prânz și seara.

Citește și: Importanța igienei personale la copii. 7 obiceiuri care păstrează sănătatea

Reguli de igiena orală pentru copii. Primii pași

O bună igienă orală începe chiar înainte de apariția dinților. Specialiștii recomandă ca, după o hrănire, părinții să ștergă gingiile bebelușului cu o cârpă moale sau cu o periuță pentru bebeluși și să utilizeze doar apă (fără pastă). De asemenea, poți utiliza un produs de curățare recomandat de medicul dentist. Apoi, chiar de la apariția primului dințișor, trebuie să-l perii timp de două minute de două ori pe zi. Cumpără o periuță de dimensiuni mici, cu un cap moaleAi grijă, alege o pasta de dinți pentru copii. Citește aici care este cea mai bună alegere. Folosește pastă adecvată vârstei, nefluoridată, în cantitate de mărimea unei boabe de mazăre.

Reguli de igiena orală pentru copii. Îngrijirea dinților de lapte

Poate te întrebi și tu de ce este important să fim atenți la dinții de lapte. Există mai multe motive pentru care perierea lor este importantă. În primul rând, aceștia țin maxilarul drept. Sunt esențiali pentru mestecat, vorbit și – de ce nu? – zâmbit. Fără o igienă orală temeinică, aceștia se pot pierde prematur, ceea ce va avea un efect nedorit și asupra dezvoltării danturii permanente. În plus, obiceiurile din prima copilărie vor rămâne pe viață și-i vor asigura sănătatea.

Reguli de igiena orală pentru copii. Obiceiuri sănătoase

Copiii cu vârste mai mari ar trebui să utilizeze pastă de dinți cu fluor pentru a preveni cariile. Chiar dacă-l vei ajuta la periaj, încurajează-ți micuțul să se spele și singur. Vei vedea că îi va plăcea, mai ales dacă o prezinți ca pe ceva amuzant. Folosirea unei periuțe interesante, cu imagini tematice cu personajele preferate din desene animate îl va face să iubească această activitate. Spală-te pe dinți în același timp cu copilul pentru a stabili un exemplu bun. Acest lucru îl va ajuta și să învețe prin imitație.

Reguli de igiena orală pentru copii. Alimentația corectă

Alimentația are un impact covârșitor asupra sănătății orale, precum și asupra sănătății generale. Poți promova obiceiuri bune prin limitarea băuturilor care conțin zahăr și a dulciurilor, în general. Îi vei pune la dispoziție fructe și legume proaspete din belșug. Odată ce copiii încep școala, părinții au o influență mai redusă asupra a ce consumă cei mici în timpul zilei. De aceea, este important ca tu și soțul tău să stabiliți un exemplu pozitiv. Astfel, ei vor sta mai ușor de o parte de ”tentațiile” pe care le oferă colegii și își vor cumpăra alternative bune de la chioșc cu banii de buzunar.

Recompense de ajutor

Recompensele îl vor stimula să aibă un comportament corect și să respecte aceste reguli de igiena orală pentru copii. Laudă-l atunci când are singur inițiativa să se spele pe dinți sau să folosească ața dentară. La fel, încurajează-l să mănânce sănătos. Alte stimulente pot fi jucării mici sau buline roșii care se dau celor cuminți, care au respectat indicatiile medicului. Guma de mestecat fără zahăr, pentru copii, este un cadou zilnic pe care îl poți face micuțului după vârsta de 4-5 anișori. Cei mici o adoră. În plus, obiceiul de a mesteca gumă fără zahăr timp de 15-20 de minute este o metodă de prevenire a cariilor dentare.

Reguli de igiena orală pentru copii. Când să mergi la dentist

Părinții ar trebui să întrebe medicul pediatru despre care ar fi momentul potrivit să-l ducă la dentist. În general, o regulă bună este: „Prima vizită la un an”. Apoi, trebuie să fie programate vizite suplimentare la fiecare șase luni pentru a asigura o dezvoltare corectă a dinților. Dacă micuțului îi este teamă de dentist, află cum frica de dentist la copii dispare în cinci pași.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com