Mii de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de sân. Peste 90% dintre ele în faze avansate ale bolii. Când singura șansă de supraviețuire este mastectomia. Adică îndepărtarea întregii glande mamare, de obicei împreună cu mamelonul. Pierderea unui sân sau a amândurora echivalează cu pierderea feminității. Iar impactul psihologic este devastator. Din nefericire, puține știu că intervenția de reconstrucție a sânilor după mastectomie este decontată de CNAS.

Ce se poate face

Grație tehnologiei moderne, pacientele pot beneficia de diferite tipuri de intervenții chirurgicale adaptate strict necesităților personale. Reconstrucția mamară cu țesut propriu presupune refacerea sânului cu țesut prelevat de pe abdomen, coapse sau fese. Este o intervenție complexă, cu o durată de recuperare completă de câteva luni. Reconstrucția cu ajutorul protezelor mamare este o metodă mai puțin complicată, însă costisitoare. Durata de recuperare este mai mică.

Există însă și posibilitatea de a efectua operația de reconstrucție mamară în același timp cu mastectomia, restabilind imediat integritatea anatomică a zonei afectate. Se evită astfel trauma psihică prin care trece femeia după mutilarea de după mastectomie, ea putând reveni la activitățile cotidiene rapid. Important de reținut este faptul că intervenția de reconstrucție a sânului nu este un moft estetic, ci o necesitate. Nu este vorba despre o simplă operație, ci de un set de intervenţii, în urma cărora pot apărea complicații.

Reconstrucția nu e pentru oricine

Deși e dreptul oricărei paciente asigurate să beneficieze de astfel de intervenții după pierderea unui sân sau a amândurora, sunt și cazuri în care acestea nu sunt recomandate. Contraindicațiile vizează starea de sănătate a pacientei. Dacă aceasta suferă în paralel și de boli cardiace, pulmonare sau alte afecțiuni cronice care îi pun viața în pericol, dacă este obeză sau fumătoare, atunci intervenția nu este recomandată, riscurile fiind foarte mari. Pe de altă parte, numai chirurgul plastician este în măsură să decidă dacă reconstrucția mamară este soluția ideală pentru o anumită persoană.

Toate marile centre universitare din țară au medici specialiști care efectuează asemenea intervenții. Pentru a putea beneficia de calitatea de asigurat, ai nevoie de un dosar complet, care să conțină documentele referitoare la diagnostic, tratament oncologic, dar și adeverința de salariat sau dovada plății asigurărilor la CNAS, alături de biletul de trimitere de la medicul de familie.

Ajută fizic și, mai ales, psihic

„Beneficiile fizice ale operațiilor estetice sunt primele care se fac remarcate. Însă beneficiile emoționale sunt, de cele mai multe ori, mai mari. În timp ce unii psihologi consideră că intervențiile estetice nu reprezintă soluția pentru o creștere a gradului de încredere în sine, alții realizează că se poate merge până la consolidarea acesteia. Îmbunătățirea aspectului unei zone afectate a corpului duce la o stare emoțională mai bună, care atrage automat succesul în carieră și în relațiile personale.“, spune dr. Silvia Stănculescu-Vasalos, specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă.

Sursa foto: 123rf.com