Specialiștii din branșă spun că recuperarea medicală este considerată “medicina a treia”. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește recuperarea ca fiind utilizarea tuturor mijloacelor menite să reducă impactul afecțiunilor cauzatoare de dizabilități și handicap. Și să reintegreze persoanele suferinde în societate. În acest context, programul de reabilitare respiratorie reprezintă un complex de servicii adresate pacienților cu boli pulmonare cronice. Cu scopul de a le spori performanța fizică și psihosocială.

Cum și ce recuperează reabilitarea pulmonară

Ghidurile internaționale, care se aplică și în țara noastră, prevăd și recomandă ca în reabilitarea pulmonară să fie incluse intervenții terapeutice precum antrenamentul fizic, strategii respiratorii, suport psiho-social şi nutriţional, tehnici de conservare a energiei, toate presupunând reantrenarea respiraţiei şi a tusei, drenaj bronşic şi relaxare. Finalitatea se traduce prin îmbunătățirea calității vieţii. Înseamnă creşterea gradului de independenţă, reducerea numărului de spitalizări, ameliorarea simptomelor, în special, dispneea şi complicaţiile, reducerea anxietății şi depresiei.

Astfel de programe li se adresează tuturor celor care suferă de afecțiuni pulmonare sau respiratorii. Mai ales celor cu boli în stadii avansate sau cronice, pe termen lung. Fiecare pacient trebuie să beneficieze de tratament personalizat, realizat de o echipă multidisciplinară de specialiști. Echipa trebuie să fie formată din pneumologi, ORL-iști, asistente, exploraţionişti, balneo-fizio-kineto-terapeuţi, dieteticieni sau nutriţionişti, psihologi şi asistenţi sociali, alături de medicul de familie.

Beneficiile sunt semnificative

Reabilitarea pulmonară este un standard de îngrijire pentru pacienţii cu boli pulmonare cronice. Aceștia rămân, de obicei, cu probleme de sănătate chiar și după tratamentul medicamentos. Însă, în urma programului de reabilitare, simptomele bolii se ameliorează. Și crește simțitor calitatea vieții. Astfel, toți cei ce au de suferit de pe urma funcției respiratorii compromise, se pot bucura de o viață normală și chiar de plăcerea practicării unui sport.

Din această categorie fac parte pacienții cu astm, bronșite cronice, emfizem pulmonar, BPOC, fibroză chistică, boli interstiţiale, ale peretelui toracic, neuromusculare, sindrom postpoliomielită şi anomalii ale cutiei toracice, sau chiar cu cancerului pulmonar stabil. De menționat, că reabilitarea e parte integrantă a tratamentelor pre și postoperatorii pentru transplant pulmonar, reducerea volumului pulmonar, sau pentru orice intervenţie chirurgicală toracică ori abdominală.

Pacientul are de câștigat

„Reabilitarea respiratorie reprezintă o intervenție comprehensivă, multidisciplinară, bazată pe dovezi la pacienții cu boli respiratorii cronice care sunt simptomatici și prezintă frecvente limitări ale activităților vieții zilnice. Integrată în tratamentul individualizat al pacientului, reabilitarea pulmonară are rolul de a reduce simptomele, de a ameliora statusul funcțional, de a crește participarea și de a scădea costurile legate de asistența medicală prin stabilizarea sau inversarea manifestărilor sistemice ale bolii.”, spune conf. univ. Dr. Paraschiva Postolache, șeful secție Clinica de Recuperare Medicală Respiratorie a Spitalului Clinic de Recuperare Iași.

Sursa foto: 123rf.com