Potrivit experților, oamenii care suferă de astm, dar și de alte boli respiratorii, precum boală pulmonară obstructivă cronică sau alte boli ca fibroza chistică, bronșita cronică, emfizem pulmonar ori cancer la plămâni ar trebui să nu poarte măști de protecție pentru că aputea avea dificultate în a respira prin ele.

Mai exact, măștile de protecție îngreunează inspirația, pot provoca crize de astm ori anxietate – ce poate genera, de asemenea, dificultăți în respirație.

Medicii susțin însă că din păcate ar trebui să poarte măști, chiar dacă le e greu

Însă, experții avertizează că aceste persoane se pot îmbolnăvi grav dacă se infectează cu noul coronavirus, dar și că aceștia riscă mai mult decât ceilalți să dea virusul mai departe.

„Practic, aceste persoane vulnerabile sunt prinse între ciocan și nicovală. Totuși, ar trebui să poarte măști, neaparat, dacă pot. Nu doar pentru protecția lor! Persoanele cu astm sau alte boli respiratorii riscă mai mult să dea coronavirusul mai departe, pentru că ei tușesc și strănută mai mult decât alții”, a spus doctorul Purvi Parikh, de la Universitatea din New York.

În Regatul Unit, sunt exceptați de la obligativitatea purtării măștilor de protecție copiii cu vârsta sub doi ani, copiii care nu au asistența unui adult sau persoanele cu boli respiratorii.

De asemenea, și profesorul Alexandru Rafila a explicat că probabil pentru anumite categorii de persoane sau pentru anumite tipuri de activități, folosirea măștii nu este posibilă și că trebuie analizate astfel de situații.

 

Citește și: