„Când am vorbit, la începutul pandemiei, despre purtarea măștii de persoanele din stradă, ideea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost și au existat explicații pertinente de ce să nu devină purtatul măștii o practică generală, această fiind recomandată numai persoanelor cu simptome”, amintește Raed Arafat, duminică, într-o postare pe Facebook.

El spune că unul dintre considerente a fost și lipsa majoră a măștilor și necesitatea de a le asigura în primul rând personalului medical.

„Recent însă, luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate, dar asimptomatice, mai multe autorități pe plan internațional au început să recomande purtatul măștii, sau a orice altă formă de material de protecție pentru nas și gură, oriunde mergem în spațiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alții.

Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID 19 în comunitate”, afirmă Arafat.

El adaugă că, în condițiile în care măștile nu se găsesc sau au prețuri foarte mari, există alternative.

„Este cunoscut faptul că nu prea găsim măști simple în piață și faptul că, în cazul în care găsim, prețurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine, ca să le poarte când iese din casă. Va dura până ne vom obișnui cu această practică, dar din ce văd și din informațiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar rade de noi și cât de haios sau ciudat am arata”, spune Raed Arafat.

Potrivit acestuia, măsurile luate până acum de autoritățile din România au fost unele cu impact pozitiv.

„(…) purtarea măștii sau a orice material care poate împiedică ca particulele care se răspândesc când vorbim, tușim sau strănutam, să ajungă la alții sau la noi și să ducă la răspândirea virusului, ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor care se lupta cu acest virus și în sprijinul nostru, a tuturor, pentru a ne proteja și a proteja pe alții.

Aduceți-va aminte, nu este nevoie de masca medicală ca să va protejați și să protejați pe alții… puteți improviza! Totodată dacă faceți acest lucru și va confecționați o masca acasă, nu uitați să o spălați zilnic când va întoarceți acasă, și să o călcați. Nu uitați că numai împreună putem învinge acest virus!”, mai spune Arafat.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Vezi și Matematica virusului Covid-19. Ce spun simulările: din 8 aprilie trecem de 5000 de infectați. La finele lui aprilie trecem de 1000 de decese. Când e vârful și când se termină totul

Citește și: