Este procedura standard de imagistică stomatologică. Aceasta permite vizionarea pe monitorul computerului, ba chiar mărirea imaginii pentru a vedea problemele în detaliu. „Pentru pacient, cel mai mare avantaj al radiografiei digitale este durata nu mai lungă de cinci minute a întregii operațiuni. Tehnologia face pași mari înainte, așa că alinierea stomatologiei la ultimele tendințe este o consecință logică și, totodată, o nevoie firească.”, explică specialistul.

2. Radiografia panoramică

Radiografia panoramică este folosită de medicul stomatolog atunci când are nevoie de o imagine de ansamblu. „Aceasta vizează ambele arcade dentare, precum și sinusurile maxilare sau canalele mandibulare. Procedura implică echiparea pacientului cu o salopetă de protecție din plumb și așezarea în dreptul aparatului.”, continuă dr. Saki. Procedura este simplă. Timp de 20 de secunde ești rugat să stai nemișcat. Iar în timpul acesta dispozitivul se va roti în jurul capului, fixând fix zona interesată.

3. Radiografia retroalveolară

„Radiografia retroalveolară evidențiază dintele în toată dimensiunea lui. Astfel sunt vizibile coroana, rădăcina și chiar osul în care este aceasta înfiptă.”, declară specialistul. Pentru a putea fi realizată, se montează în gura pacientului senzorul radiologic, folosind un suport de plastic steril.

„Preț de câteva secunde în care stă nemișcat, pacientul obține imprimarea imaginii radiologice pe film. Astfel încât medicul să poată face evaluarea inițială, necesară planului de tratament. În radiografia retroalveolară vor fi cuprinși până la trei dinți alăturați celui vizat direct pe mandibulă sau pe maxilar.”, conchide specialistul.

4. Radiografia bite-wing

Rolul acestui tip de radiografie este acela de a determina cariile dentare plasate în zona de contact a dinților sau sub plombe. Radiografia bite-wing descoperă inclusiv cariile localizate doar în smalțul dentar. „Particularitatea acestui tip de radiografie vine din solicitarea ca pacientul să-și încleșteze dinții pe un dispozitiv care conține un mic film radiologic. Astfel, coroanele dentare ale dinților posteriori din maxilarul superior și din cel inferior pot fi vizibile pe aceeași radiografie, iar dinții sunt reprezentați fără a fi suprapuși”, declară specialistul în continuare.

5. Radiografia ocluzală

„Acest tip de examen imagistic vizează întreaga arcadă dentară, împreună cu maxilarul superior și mandibula. Utilitatea acestei radiografii constă în detectarea dinților crescuți în plus, a dinților care încă nu au erupt, dar și a fracturilor osoase sau a obiectelor străine. Dacă pacientul se prezintă la cabinet în urma unei traume. Tot radiografia ocluzală identifică prezența chisturilor sau a abceselor de mare profunzime”, conchide dr. Saeid Saki.

Ca și concluzie, este important sa menționăm faptul că radiografia dentară este o procedură minim invazivă din punct de vedere radiații. În timpul unei expuneri pentru o radiografie dentară clasică, pacientul absoarbe 5 microsieverți de radiații, iar în timpul unei radiografii digitale, unul singur – o cantitate neglijabilă, fără efecte notabile pe termen lung asupra sănătății.

Sursa foto: Dental Clinic Saki