Îmbrățișează truchiul copacilor tineri, când sufletul tău se simte singur, și vei simți puterea vindecătoare a copacilor, despre care vorbeau cu venerație șamanii de altădată.

În toate culturile vechi, copacii erau sacri. Doar azi, din goana absurdă după profit, i-am transformat în afacere care, în cele din urmă, nu are niciun beneficiu real.

Se estimează că sunt trei trilioane de copaci în întreaga lume, și totuși au rămas atât de puțini. Industria de exploatare a lemnului distruge 15 miliarde de copaci în fiecare an, așa că peste aproximativ 200 de ani s-ar putea să nu mai existe nicio pădure compactă, atrage atenția un studiu publicat de BBC Science.

Dacă ne gândim doar la faptul că un copac matur, cu o coroană bine dezvoltată, eliberează în atmosferă 150 de tone de apă anual și că este o adevărată fabrică de oxigen care nu poate fi înlocuită cu nimic altceva, dispariția copacilor va însemna totodată dispariția tuturor ființelor vii.

Și nu este doar un scenariu de film SF. Este o realitate cu care ne confruntăm azi și ale cărei consecințe catastrofale nici măcar nu le putem cuprinde în totalitatea lor.

Copacii, surse de viață, de sănătate și energie

În vremurile mai vechi, la nașterea unui băiat în Germania se planta un măr, iar în Rusia un stejar. Dacă se năștea o fată, rușii plantau un mesteacăn. Atât de puțini copaci se mai plantează azi, deși beneficiile lor sunt atât de mari pentru sănătatea noastră!

Din scoarța de salcie se făcea aspirină în secolul trecut, azi se produce doar prin procedee chimice. Scoața de salcie are efecte tonice, antiseptice și antiinflamatoare, sedative și astringente. Salcia este benefică în tratamentul afecțiunilor reumatismale, iar această calitate a ei deosebită este cunoscută din Antichitate.

Coaja de stejar are acțiune astringentă și hemostatică, poate combate diareea acută, dar și indigestia.

Decoctul sau maceratele din coajă de mesteacăn au efecte benefice pentru digestie, sunt depurative și ajută stomacul să se vindece mai repede dacă suferi de ulcer. Mesteacănul este eficient și în tratamentul intern al unor boli de piele, cum ar fi acneea.

Ulmul are acțiune antiinflamatoare și emolientă asupra mucoasei intestinale. Decoctul din scoarță de ulm diminuează gazele, este eficient împotriva ulcerului, colitei, intoxicațiilor alimentare. Tot ulmul este recomandat și în caz de anemie sau dacă suferi de afecțiuni care perturbă coagularea normală a sângelui.

Teiul, arinul, pinul, bradul și multe alte exemple de copaci vindecători putem aduna, pentru că aproape toate speciile au beneficii mari pentru sănătate. Foarte puțini sunt copacii otrăvitori, ba chiar și din aceștia pot fi extrase anumite substanțe folositoare pentru îndepărtarea insectelor sau rozătoarelor.

Puterea vindecătoare a copacilor este demonstrată

Găsește timp, din când în când, să stai măcar 20 de minute sprijinită de trunchiul unui copac sau să asculți păsările la umbra unui pom. Golește-ți mintea de gândurile care te necăjesc și gândește-te la energia pozitivă pe care ți-o transmite copacul pe care l-ai ales. Este una dintre cele mai vechi terapii din lume!

Dincolo de faptul că orice copac și orice arbust, oricât de mic, reprezintă o sursă inepuizabilă de oxigen și umiditate, copacii și pomii fructiferi au puteri tămăduitoare asupra spiritului uman.

În anul 2004, cercetătorii japonezi au demonstrat că o plimbare de 20 de minute prin pădure are efecte benefice mari asupra tensiunii, asupra ritmului cardiac și asupra sistemului imunitar.

De asemenea, s-a demonstrat că cine stă cel puțin 20 de minute la umbra unui copac și se odihnește, are un nivel de cortizol, hormonul stresului, mai scăzut cu 30 de procente.

Copacii favorizează producția de serotonină

Psihologul Omid Kardan de la Universitatea din Chicago a studiat prin comparație locuitorii unui cartier înverzit și plin de copaci, cu voluntari provenind din cartierele lipsite complet de verdeață.

În urma studiului, el a concluzionat că arborii declanșează producția de serotonină, dopamină și oxitocină, așa numiții hormoni ai fericirii, care reduc stresul și echilibrează funcțiile organismului.

foto: Shutterstock