Ministrul a punctat că acum România se află într-un moment în care a reușit să limiteze focarele.

„Suntem într-un moment în care am reușit oarecum să limităm focarele, am reușit să facem focare mici acasă, să se consume boală în această perioada de izolare și atunci când vom ieși să fim ori cu imunitatea făcută ori cu din ce în ce mai puțini asimptomatici care pot transmite”, a declarat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă e mulțumit de situația din prezent, ministrul a răspuns că ar fi fost „mulțumit să nu avem atâtea cazuri și să nu avem decese. Aș fi fost mulțumit să nu fie această pandemie. Trebuie să fim precauți”.

Tătaru a punctat că după ce trece pandemia autoritățile trebuie să facă o analiză și să nu mai fie prinse nepregătite.

„După această pandemie ne vom uită retrospectiv și vom face o analiză. Nu vrem să mai fim prinși nepregătiți, nu vrem să mai avem decese, nu vrem să mai avem bolnavi. Vrem să trecem că printr-o clipă obișnuită și să fim și sufletește mai liniștiți.

În acest moment este dezorientare, panică, teamă, un dușman necunoscut cu care luptăm, dar ne luptăm fără niște arme specifice, ne luptăm cu ce găsim prin casă, ca să zic așa, ne luptăm cu o mentalitate, ne luptăm cu o credință și ne luptăm în același timp cu o voință de a trăi. Fiecare o avem și trebuie să o avem în lupta noastră această voință de a trăi, dar nu putem trăi decât respectând niște reguli și să ne bucurăm după ce această pandemie se termină”, a punctat Nelu Tătaru.

Ministrul nu se așteaptă la mari schimbări după pandemie în privința comportamentului oamenilor, dar speră că mici modificări să rămână.

„Nu știu dacă se va schimba. Dar mici modificări ar trebui să rămână, măcar pe o perioadă cât mai avem o teamă, măcar cât stăm noi înșine și ne amintim prin ce am trecut, măcar niște obiceiuri care trebuie să rămână: igienă, precauțiile, faptul să ne izolăm când avem un simptom respiratoriu, să sunăm la un medic de familie, să ne reîntoarcem la medicii de familie și să ne amintim că am trecut prin ceva și că suntem mulțumiți că am scăpat cu viață”, a menționat Nelu Tătaru.

Vezi și Tătaru: La ce număr de cazuri de infectări se va ajunge, dacă nu vom respecta restricțiile de Paște

Citește și: