Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică. Dar apare pe un fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori. Contrar ideilor preconcepute, nu este doar o boală a pielii și nici una contagioasă. Afectează în proporţii egale femeile şi bărbaţii tineri. Vârsta medie de debut este în general situată în intervalul 15-30 de ani. Însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii.

De ce apare și cum se manifestă

Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar. Și că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune. Iar stresul mental şi emoţional este un factor important care determină exacerbarea bolii.

Printre cele mai comune simptome se numără: leziuni roşii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme şi dimensiuni variate, bine delimitate; scuame (cruste) alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detaşează cu uşurinţă; piele uscată, uneori poate crăpa şi sângera; senzaţie de mâncărime, iritaţie sau arsură. Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombară a spatelui. În anumite cazuri, psoriazisul se poate extinde şi la nivelul unghiilor sau palmelor sau pe oricare regiune corporală.

Psoriazisul e boală grea

A fost declarat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă. Alături de boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii, psoriazisul este o boală cronică, sistemică, ce afectează nu doar pielea, ci şi alte organe. Și duce frecvent la complicaţii. De aceea, Societatea Română de Dermatologie subliniază necesitatea unui management adecvat al acestei afecţiuni. Și asta pentru creşterea calităţii vieţii pacientului. Și atrage atenția asupra importanței diagnosticului precoce și a îngrijirii de specialitate.

În cazul unui pacient cu psoriazis vulgar care este diagnosticat cu întârziere riscul de agravare a bolii asociate este de câteva ori mai mare decât în cazul unui pacient fără psoriazis.

Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele. Este o afecțiune care trece de bariera tegumentului. Și are multe comorbidități. Acesta fiind si semnalul de alarmă transmis la nivel mondial, prin intermediul campaniei . De aceea, în tratarea sa, nu trebuie neglijat consultul interdisciplinar. Iar medicul dermatolog este pilon central.

Dacă este corect gestionat, psoriazisul poate fi controlat și tratat. Din fericire, asemenea unor țări precum Germania și Franța, avem și noi din ce în ce mai multe soluții de tratament, inclusiv biologic. Iar pacienții au acces la cele mai noi terapii pentru psoriazis. Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, multe dintre acestea fiind gratuite.

De aceea pacienții, dar și aparținătorii lor trebuie să înțeleagă importanța accesului timpuriu la diagnostic și la îngrijire de specialitate, ducând astfel la îmbunătățirea calității vieții acestor persoane.”, explică Dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie.

Ai dreptul la o viață normală

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Psoriazisului, Societatea Română de Dermatologie (SRD) a  lansat datele preliminare ale Proiectului Național privind prevalența psoriazisului și a psoriazisului artropatic în România. SRD trage un semnal de alarmă cu privire la stigmatizarea socială și profesională a pacientului. Psoriazisul are comorbidităţi multiple şi implicaţii severe la nivel psihosocial, profesional şi economic.

Potrivit datelor, aproximativ 5% din populația țării suferă de psoriazis. Media la nivel local este mai mare față de cea europeană. Cu toate acestea, lipsa de informare în ceea ce privește psoriazisul face ca publicul larg să perceapă greșit această afecțiune cu implicații severe la nivel psihosocial și în viața de zi cu zi a pacienților. Pentru că se consideră o boală contagioasă, oamenii evită să intre în contact direct cu pacienții. Iar asta duce la stigmatizarea și izolarea lor. Stigma socio-profesională asociată scade semnificativ calitatea vieții bolnavilor. Aceștia ajung să se confrunte cu un nivel crescut de depresie. Dar are și alte consecințe psihosociale negative, precum rușine, furie, îngrijorare și jenă.

„Diagnosticat la timp, un pacient cu psoriazis poate să ducă o viață normală. De aceea, este foarte important ca acesta să se prezinte la medicul dermatolog, el fiind singurul care poate stabili diagnosticul. Și, numai cu ajutorul său, pacientul poate să țină boala sub control. Tratamentul este administrat doar la recomandarea medicului. Și constă de la tratamente locale până la cele mai noi soluții de tratament biologic. Iar prin vizitele regulate la medic și un stil de viața sănătos, constând într-o dietă echilibrată, mișcare, gestionarea stresului și o stare mentală pozitivă, leziunile pot dispărea și calitatea vieții pacientul nu este afectată.”, adaugă dr. Alin Nicolescu.

Pe platforma https://www.psoriazis.info/ şi pagina de Facebook Afla totul despre PSO, persoanele cu psoriazis, dar şi toți cei interesaţi, pot afla mai multe despre boală, pot adresa întrebări medicilor, primesc sfaturi din partea specialiştilor sau îşi pot împărtăşi povestea.

Sursa foto: Shutterstock