Psoriazisul este o boală genetică influenţată de factori de mediu, care se poate manifesta în puşee de agravare urmate de perioade lungi de remisiune, fără boală. Dacă ai psoriazis, află care sunt 7 moduri de a ameliora simptomele de la dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog.

Medicul spune că primul pas în tratarea psoriazisului constă în urmarea corectă şi sub supravegherea medicului dermatolog a planului de tratament recomandat, însă există anumite lucruri pe care fiecare pacient le poate face acasă pentru a ameliora efectele bolii.

Oricare ar fi recomandarile primite în cabinetul specialistului şi care trebuie urmate întocmai, fiecare persoană suferindă poate îmbunătăţi rezultatele tratamentului sau prelungi perioadele de remisiune în urma tratamentelor eficiente prin adoptarea unor schimbări benefice în viaţa de zi cu zi.

Psoriazisul. 7 moduri de a ameliora simptomele: limitarea stresului

Stresul emoţional agravează întotdeauna psoriazisul şi poate declanşa puşee de boală. “Menţinerea unui stil de viaţă sănătos, cu păstrarea echilibrului între viată de familie, muncă, activităţi sportive şi o dietă sănătoasă vor ajuta. În acest sens, găsirea unui hobby relaxant, începerea unei activităţi sportive regulate, tehnici de relaxare de tipul yoga, respiraţie profundă, meditaţie, tai chi pot face o mare diferenţă pentru persoanele care suferă de psoriazis”, explică domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog.

Află mai multe remedii naturale pentru a trata psoriazisul!

Psoriazisul. 7 moduri de a ameliora simptomele: menţinerea unei greutăţi normale a corpului

Există o legătură bine stabilită între obezitate şi psoriazis, astfel că o reducere în greutate şi chiar o atingere a normoponderalitati în cazul persoanelor supraponderale şi obeze vor îmbunătăţi foarte probabil şi boala de piele. Multe persoane au nevoie de ajutorul unui nutriţionist pentru realizarea acestui obiectiv şi, bineînţeles, de multă voinţă.

Psoriazisul. 7 moduri de a ameliora simptomele: Renunţarea la fumat

Psoriazisul are o prevalenţă crescută în rândul fumătorilor şi totodată tratamentul este mai puţin eficient în cazul acestei grupe de pacienţi, astfel că medicii au un motiv în plus să descurajeze fumatul în cazul pacienţilor cu psoriazis. Apariţia clinicilor specializate în suportul pacienţilor şi substituenţii de nicotină disponibili pe piaţă au ajutat extrem de multe persoane să învingă acest obicei dezastruos pentru sănătate.

Psoriazisul. 7 moduri de a ameliora simptomele: Alimentaţia sănătoasă

Dieta poate juca un rol important în tratamentul psoriazisului. “Eliminarea cărnii roşii poate ajuta la reducerea episoadelor de psoriazis, care ar putea fi declanşate de astfel de alimente. Peştele de apă rece, seminţele, nucile şi acizii graşi omega-3 sunt cunoscuţi pentru capacitatea lor de a reduce inflamaţia. La rândul lui, uleiul de măsline poate avea beneficii calmante atunci când este aplicat local pe piele”, spune specialistul dermatolog.

Știai că 4 % din populația lumii suferă de psoriazis?

Psoriazisul. 7 moduri de a ameliora simptomele: Informarea din surse avizate

Pentru că de multe ori nu ne putem abţine de la a căuta în mediul virtual tratamente pentru boala de care suferim, este indicat să citim informaţii precise şi corecte pe site-urile societăţilor naţionale de dermatologie sau motoare de căutare medicale. “Din păcate, există o mulţime de produse comerciale care exploatează laturile sensibile ale pacienţilor precum frica de folosire a medicamentelor sau reticenţa faţă de produse pe baza de dermatocorticoizi, însă multe din aceste tratamente nu au valoare dovedită în tratamentul psoriazisului”, explică dr. Laurenţiu Vlădău.

Psoriazisul. 7 moduri de a ameliora simptomele: Evitarea parfumurilor

Cele mai multe săpunuri şi parfumuri conţin substanţe chimice care pot irita pielea, favorizând declanşarea unui nou episod de inflamaţie. Este recomandată evitarea unor astfel de produse pe cât posibil sau optarea pentru cele pentru „piele sensibilă”.

Psoriazisul. 7 moduri de a ameliora simptomele: Băile regulate

Dr. Laurențiu Vlădău, medic specialist dermatolog, Clinica Hebra Dermatologie

Dr. Laurențiu Vlădău, medic specialist dermatolog, Clinica Hebra Dermatologie

Băile fierbinţi nu sunt recomandate, deoarece acestea pot afecta şi mai mult pielea sensibilă. “În schimb, o baie călduţă în care a fost amestecată sare Epsom, ulei de măsline sau lapte poate face minuni pentru calmarea pruritului. Uscarea pielii este recomandat să se facă prin tamponare cu prosopul şi să fie urmată de aplicarea unei creme hidratante”, recomandă dr. Laurenţiu Vlădău.

Nu în ultimul rând, pentru că cele mai bune rezultate pot fi obţinute doar printr-o legătură strânsă cu medicul dermatolog, este recomandată consultarea acestuia atunci când există întrebări suplimentare cu privire la tratament sau la schimbările pe care le putem face în stilul de viaţă pentru a ameliora efectele psoriazisului.

Nu mânca aceste alimente dacă ai psoriazis!

Sursa foto: 123rf.com