Psihicul nu rezistă foarte bine la stres. Or, stresul, tensiunile, agitația lasă urme adânci asupra noastră. Și căutăm să le rezolvăm apoi la medici și specialiști.

Psihicul impactează sănătatea dentară prin stresul de zi cu zi. Un om stresat scrâșnește din dinți. Și chiar îi poate sparge sau toci. Își uzează articulațiile masticatorii și mușchii. Un om stresat are o secreție scăzută de salivă și face carii multesau chiar parodontoză. Un om stresat se îmbolnăvește de o glandă endocrină și/sau de inimă, tensiune și altele. Și uită de dinți, dar și de vizitele la stomatolog..”, punctează dr. Lorelei Nassar, specialist implantolog.

Stresul distruge dinții

Știai că și cortizolul poate fi măsurat chiar în salivă? În cazul unei perioade de stres prelungit, organismul generează un nivel continuu, crescut al hormonilor de stres. Și ce legătură are toată frica și stresul cu dantura noastră? Ei bine, saliva scade cantitativ și devine mai vâscoasă. Pe scurt: ea nu mai spală dinții! Adică, autocurățirea cavității orale, prin fluxul natural de salivă, nu se mai realizează. De aceea, odată cu stresul nu mai avem saliva suficientă, deci ne alegem și cu placă bacteriană, depozite de tartru, gingii roșii și inflamate.

Psihologul ajută

De mare ajutor, pe lângă un stomatolog bun, sunt și sfaturile unui psiholog, care să te ajute să-ți învingi temerile, să scapi de stres și de urmările acestuia. Dar ce zici de o combinație între cele două specializări? Un mix unic, irepetabil: conceptul psychodentistry, un concept inovator pentru tratamente stomatologice fără frică. Pe scurt: într-un singur loc, și la psiholog, și la dentist! Totul e posibil la Clinica de Implantologie dr. Lorelei Nassar. Explicația? Iat-o: Am început să studiez Hipnoza Medicală în Israel, iar acest lucru mi-a deschis apetitul de a învăța psihologi , pe care am desăvârșit-o. Ulterior, am făcut și un Master și alte formări profesionale în Psihologie Transpersonală.”, mărturisește dr.Nassar, implantolog cu o vastă experiență în domeniu.

De altfel, utilizarea terapeutică a hipnozei a fost descrisă încă din India antică, unde oamenii cu probleme de sănătate erau vindecați prin transe hipnotice. Și azi, hipnoza medicală este folosită de zeci de ani în țări precum Germania, Anglia, Franța ca metodă de sedare, iar acum și în România!

„Personalitatea oricărui medic este extrem de importantă pentru calitatea actului terapeutic. E capital să știe să asculte, să fie empatic, să se creeze această legătură ce va asigura coeziunea și reușita actului medical. Eu cred că un medic nu poate avea „mână ușoară”, dacă nu are empatie și căldură. Pentru că în fața unui om rece și necomunicativ te închizi și te crispezi, deci simți de 3 ori mai acut ce ți se face.”, punctează dr. Nassar.

Mizează pe prevenție

Prevenția ar trebui să primeze. De ce? Parodontoza este un pericol al zilelor noastre, însă putem apela la cele mai simple și mai accesibile soluții pentru a o preveni. „Eu cred că parodontoza chiar este un pericol al zilelor noastre – deseori am denumit-o „boala secolului”, pentru că debutează atât de insidios și fără să dea de veste! Și e prezentă la majoritatea persoanelor: 3 din 5 pacienți care vin la clinică sunt diagnosticați cu parodontoză, fără ca aceștia să fi bănuit că se confruntă cu așa ceva. Dar putem preveni prin adoptarea unor măsuri simple și revizuirea comportamentului față de sănătatea noastră dentară: prezentarea repetată la medicul stomatolog, igienizare făcută o dată la 3 luni și luarea unor măsuri simple: duș bucal, periaj corect, ață dentară, spălături bucale cu soluții medicamentoase eficiente. De ce să ne complicăm, dacă e atât de simplu?!”, ne sfătuiește dr. Lorelei Nassar, specialist în implantologie.

„Și un pont: Beți multă apă! Apa fluidizează saliva și duce la autocurățirea dinților. Simplu și eficient!”, adaugă specialistul.

La dentist, online

Medicii de la Clinica de Implantologie Lorelei Nasar s-au adaptat condițiilor actuale de pandemie și au lansat încă din primăvara anului trecut platforma online de suport pentru urgențele stomatologice. Scopul? Să venim în întâmpinarea tuturor pacienților în nevoie. Așadar, nu mai ai nicio scuză să nu treci pe la doctor (chiar și online!), să previi problemele dentare.

Sursa foto: drnassar.ro