Concentrație record de vitamina C

Pseudo- fructele de măceș ”au drept componentă principală acidul ascorbic, adică vitanina C naturală. Conţinutul în vitamina C variază în funcţic de altitudinea la care au crescut. Speciile de la şes au un conţinut între 0,30-0,80 g%, cele din zona colinară şi submontană pot ajunge la 2,5-3,5 g%. Specia folosită pentru culturi, Rosa rugosa conţine până la 5,0 g% acid ascorbic. În mod excepţional, specia Rosa alpina care crește sporadic în zona montană a atins un conţinut de 9 g%, ceea ce reprezintă un record mondial în lumea vegetală”, spune specialistul.

Pulpa pseudo-fructelor de măceş mai conţine: pectine, taninuri, zaharuri, acizi organici şi săruri minerale. Culoarea roşie este datorată în bună parte carotenoidelor, licopinei şi beta-carotenului. Mai conţine vitaminele Bl, B2, B3, B4. Fructele propriu-zise (achenele sau mustățile) conţin vitamina E, circa 10% ulei gras, lecitine, zaharuri şi urme de ulei esenţial.

De ce e importantă vitamina C

Măceșele conțin o cantitate mare de vitamina C, substanţă absolut necesară în desfăşurarea normală a celor mai importante procese biologice. Alte funcții ale ei sunt:

  • metabolizarea şi eliminarea substanțelor toxice;
  • contribuie la sinteza noradrenalinei şi a substanţelor intracelulare, cum este, de exemplu, colagenul;
  • are un rol important în răspunsul organismului la stres, la infecțiile bacteriene și virale;
  • antiscorbutică;

De ce e bine să consumi măceșe

Carenţa în vilamina C se constată în special la consumatorii mari de alcool, la fumători şi la cei care au o dietă dezechilibrată, din care lipsesc fructclc şi legumele. Stresul, expunerea îndelungată la frig, exerciţiile fizice intense etc. duc la o creştere a proceselor oxidative. În toate aceste situaţii este absolut necesar un supliment de vitamina C, în special naturală. Studii recente au arătat că lipsa sau carenţa în vitamina C reprezintă un factor de risc în plus în cardiopatia ischemică. Pseudo-fructele de măceș conțin și alte substanțe care ajută la asimilarea vitaminei C în organism. Au, de asemenea, şi acţiune diuretică şi se recomandă şi în afecţiunile hepatice şi renale.

Pseudo-fructele de măceș previn apariția cataractei

”Studii recente au arătat că o carență în vitamina C și faptul că organismul nu mai are o capacitate mare antioxidantă pot duce la apariția cataractei. Dar acidul ascorbic este un bun antioxidant. Acesta se găsește din belșug în pseudofructele de măceș. În acest caz, vitamina C acționează ajutată și de alte substanțe benefice, cum ar fi vitamina A, care îmbunătățește vederea. Vitaminele B1, B2, P au proprietatea de a scădea permeabilitatea şi fragilitatea vaselor capilare. Se administrează sub formă de infuzie (una-două lingurițe de parte cărnoasă uscată, fără anchene). Se beau două-trei căni pe zi. Uleiul rezultat din presarea anchenelor (”mustățile” n.n.) conţine cantităţi apreciabile de vitamina E. Nu prezintă contraindicații.”

Cum consumi măceșele

  • sub formă de infuzie dintr-una sau două lingurițe de parte cărnoasă uscată (fără achene) la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi.
  • se mai pot prepara sub formă de siropuri, pastă sau gemuri;
  • uleiul rezultat prin presarea achenelor conţine cantităţi apreciabile de vitamina E.

Pseudo-fructele de măceș nu au contraindicaţii. Bineînțeles, dacă sunt preparate cu zahăr, sunt contraindicate diabeticilor.

Citește și:

Toamna culegi sănătatea

Sursa foto: 123rf.com