Proteza pe implanturi este o alternativă accesibilă

Implantul dentar și punțile vi se par alternative costisitoare? Proteza pe implanturi poate fi alegerea potrivită. Și asta pentru că nu va suferi modificări în timp. Și nici nu va da naștere acelorași probleme. Subiect de glume şi accesoriu aproape indispensabil la bătrâneţe, celebra placă dentară a ajuns să fie un coşmar. Și nimeni nu-şi doreşte să fie în pielea celui căruia i se desprinde proteză atunci când zâmbeşte sau în mijlocul unei conversaţii. Însă, cum medicina evoluează constant, există acum alternative pentru toate gusturile şi buzunarele.

„Pentru unele persoane lucrarea protetică fixă (cimentată) totală pe implanturi reprezintă un lux mult prea costisitor. Dar există o tehnică avansată de fixare a protezei dentare cu ajutorul implanturilor. Și asigură un confort sporit pacientului. Pentru lucrarea protetică fixă sunt necesare mai multe implanturi decât pentru cea mobilizabilă.

În urma realizării unei proteze totale clasice (care se sprijină doar pe os şi pe gingie), în timp apare o senzaţie de jenă şi o mobilitate excesivă. Care poate crea dificultăţi de vorbire, masticaţie. Motiv pentru care se recomandă realizarea unei proteze pe implanturi, 2 sau 4, aşezate simetric. Pe acestea se prind nişte sisteme speciale (de tip capse, magneţi, etc. în funcţie de caz). Pe care se face o proteză semi-mobilă ce se susţine în implanturi.

Având sprijin adiţional pe implanturi, putem jongla cu tehnicile de confecţionare. De exemplu în cazul persoanelor care nu suporta protezele normale şi au reflex de vomă accentuat, putem scurta proteza în zonele care declanşează reflexul.”, explica dr. Andra Custură, stomatolog Clinica Andra Smile.

Cui i se potrivește

Proteza pe implanturi presupune inserarea unui număr redus de implante. După perioada de osteointegrare, care durează între 3-6 luni, se vor monta sisteme speciale de ancorare. Astfel va fi asigurat sprijinul şi menţinerea viitoarei proteze. Sistemele speciale de menţinere oferă pacientului un confort sporit. Incomparabil cu cel de care beneficiază un pacient purtător de proteză dentară totală clasică.

Stabilitatea lucrării va determina evitarea apariţiei leziunilor gingivale foarte des întâlnite. Și permite desfăşurarea actului masticator fără nici un fel de problemă. Toate aceste avantaje vă vor permite să zâmbiţi din nou cu încredere. Și vă vor îmbunătăţi în mod considerabil calitatea vieţii. Medicul stomatolog cu specializare în implantologie este singurul care poate decide dacă pacientul este potrivit sau nu pentru astfel de restaurări fixe pe implante. Deoarece este nevoie de un suport osos satisfăcător şi o stare de sănătate în general bună.

În cazul în care implantul este contraindicat fie din cauze generale (diabet, boli cardiovasculare, fumat) sau locale (igiena bucală necorespunzătoare, lipsa osului necesar înserării implantului, vecinătatea unor elemente anatomice importante care nu permit introducerea acestuia, pentru un astfel de pacient se va recurge la varianta de proteză totală acrilica sau din material termoplastic,sprijinită pe gingie şi os”, adăugă dr. Andra Custură.

Scumpă?

Deşi este mai scumpă decât o proteză clasică, merită efortul. O proteză mobilă susţinută de două implanturi  presupune costul a doua implanturi de 1100 euro la care se adăugă sistemele de speciale de prindere cu costuri între 100-250 euro un singur sistem, astfel că întreaga lucrare ajunge la aproximativ 1600 euro, în plus faţă de costul unei proteze totale simple. Costul unei proteze totale variază între 1200 lei şi 2000 lei în funcţie de materialul folosit pentru confecţionarea ei.

Pe termen lung, se recomandă utilizarea acestei variante, care oferă o stabilitate excelenta protezei dentare, prin ancorarea pe sistemele speciale ancorate în implanturi. Alături de confortul unei proteze fixe, implantul contribuie şi la menţinerea osului crestei alveolare, în comparaţie cu utilizarea protezei simple, care  determina continuu resorbţia osului de sprijin. De aceea pacientul observă în scurt timp de la utilizare că proteză devine mobilă şi începe să cadă, deşi în fond se pierde de fapt masa osoasă de sprijin din cauza frecării protezei în timpul masticaţiei.

Aceste mişcări ale protezei sunt un permanent factor de stres, devenind incomode, iar cu trecerea timpului, pacientul depune eforturi tot mai mari pentru a menţine proteză stabilă. În schimb utilizarea implanturilor că sprijin pentru proteze oferă posibilitatea unei alimentaţii corespunzătoare, unei masticaţii fără dificultate, confort, aspect estetic şi inclusiv o stare bună la nivel psihic şi emoţional, adăugă dr. Andra Custură.

Sursa foto: 123rf.com