Preţul protezelor dentare este, de multe ori, primul criteriu de care un pacient ţine cont atunci când ia decizia de a-şi reface dantura şi de a zâmbi din nou cu încredere. Este normal să fie aşa, dar în acelaşi timp nu acesta ar trebui să fie principalul aspect al situaţiei, ci faptul că proteza dentară va imita aproape perfect dantura naturală şi va reda posibilitatea de a zâmbi fără reţinere, de a săruta fără reţinere, de a muşca dintr-un măr cu aceeaşi încredere că atunci când pe arcade existau dinţi naturali.

Cum se alege proteza dentară

Proteza dentară este înlocuirea mobilă a dinţilor lipsă. Aceasta poate fi totală sau parţială, în funcţie de numărul dinţilor lipsă. În cele mai multe cazuri există dinţi rămaşi. Aceştia nu necesită o înlocuire, mai ales dacă sunt într-o stare bună. De aceea se recurge la proteza dentară parţială.

„Protezele totale pot fi convenţionale. Se realizează după perioada de înlăturare a dinţilor şi vindecarea gingiilor, o perioadă de aproximativ 12 săptămâni. Pot fi și imediate, poziţionate înainte să se realizeze vindecarea completă a gingiilor. Dezavantajul protezelor totale convenţionale este că nu se pot monta imediat după înlăturarea dinţilor, ca în cazul celei imediate. Însă aceasta din urmă necesită o ajustare. Căci, în perioada de vindecare, gingiile şi oasele dentare se modifica.”, spune dr. Reza Sadighian, de la Sadighian Dental Clinic.

Proteza dentară parţială este formată din dinţi înlocuitori, ataşaţi pe o bază din plastic de culoarea gingiei, uneori legată de un cadru metalic care o fixează de ceilalţi dinţi. O proteză parţială înlocuieşte unul sau mai mulţi dinţi prin plasarea coroanei pe dintii rămaşi. Aceasta, ca şi cea completă, este detaşabila şi are un aspect mult mai natural spre deosebire de proteză completă.

Etapele realizării protezelor dentare

Procesul de realizare a protezei dentare durează câteva săptămâni şi necesită mai multe şedinţe pentru fixarea ei. În prima şedinţă, medicul verifica sănătatea dinţilor rămaşi. Alege apoi tipul de proteză potrivit, în funcţie de rezultatele controlului stomatologic.

„Ulterior, se realizează o serie de verificări ale maxilarului şi măsurători ale danturii şi spaţiilor dintre dinţi. În cazul în care există dinţi rămaşi. Se creează modelul de proteză potrivită, dintr-un material special, în vederea realizării protezei dentare. Este bine să se verifice foarte bine acel model. Pentru ca forma şi culoarea să se potrivească perfect, înainte ca proteză finală să fie gata. După aceste etape se montează proteza şi se fac ajustări în funcţie de necesităţi.”, completează dr. Reza Sadighian.

Cum te obișnuiești cu proteza dentară

„Este foarte important că aşteptările în ceea ce priveşte proteza dentară să fie realistice. Aceasta va ajuta să mâncaţi, să vorbiţi, să aveţi un zâmbet frumos, dar chiar şi cele mai bune proteze nu se vor simţi la fel că dinţii naturali. La început este normal să simţiţi un disconfort, dar pe parcurs vă veţi obişnui şi totul va fi foarte bine. Este indicat să mergeţi destul de des la control pentru că medicul să verifice potrivirea protezei, iar în cazul în care este nevoie, să se facă ajustările necesare”, afirma dr. Reza Sadighian.

În funcţie de tipul de proteză dentară şi de sensibilitatea gingiei, perioada de obişnuire poate varia. Este bine ca la început să se consume mai mult alimente moi, până când aceasta se va fixa aşa cum trebuie pe maxilar. De asemenea, mestecatul trebuie să se realizeze în ambele părţi, pentru a menţine proteză fixată uniform. Nu uitaţi că limba şi obrajii se mişcă constant în diferite părţi, de aceea va fi mai dificil până când acestea se vor obişnui cu nouă proteza dentară.

Curăţarea şi îngrijirea protezei dentare

„Curăţaţi dintii naturali rămaşi că de obicei, de cel puţin două ori pe zi cu o pastă de dinţi cu fluor. În cazul în care aveţi proteza dentară, este important să vă curăţaţi foarte bine gingiile, limba şi cavitatea bucală pentru o igienă desăvârşită. Este indicat să periaţi proteză cu o periuţă moale.”, spune  dr. Reza Sadighian.

Protezele dentare se curăţa după fiecare masă, cu ajutorul periuţei. Este bine că acestea să fie depozitate într-un pahar cu apă sau pe un şerveţel curat pentru a preveni deteriorarea lor. Toate suprafeţele acestora trebuie să fie curăţate, inclusiv partea care se prinde pe gingie.

„Nu folosiţi substanţe de curăţare a protezei înainte de a vă sfătui cu medicul stomatolog. Există situaţii în care acestea nu sunt recomanadate pentru că pot distruge suprafaţa protezei. De asemenea, nu este indicat să curăţaţi suprafaţa lor cu apă caldă pentru că îşi pot schimba culoarea şi se pot crea fisuri.”, completează dr. Reza Sadighian.

Când purtam protezele dentare

După fixarea protezei dentare, medicul stomatolog vă va spune când trebuie să o purtaţi şi când o puteţi da jos, pe perioada zilei. Există situaţii diferite, nu sunt aceleaşi reguli în cazul tuturor persoanelor care poartă proteze dentare, iar acest lucru se schimbă în funcţie de necesităţile persoanei, dar şi de anumite probleme dentare.

„În primele zile, este indicat că proteză să se poarte continuu, inclusiv în timpul nopţii, pentru că gura să se obişnuiască cu prezenţa ei. De asemenea, în acest fel, dintii rămaşi se leagă mai bine de această proteză, iat gingiile se pot vindeca mai repede. Cu toate că poate fi un lucru inconfortabil, în aşa fel vă puteţi da seama dacă proteză necesită ajustări. După această perioadă, puteţi scoate proteza înainte de culcare, pentru că ţesuturile să se odihnească, iar saliva să cureţe suprafeţele cavităţii denatre până dimineaţa.”, explica dr. Reza Sadighian.

Sursa foto: 123rf.com