Beneficiile pentru sănătate ale propolisului se datorează în special unor substanțe numite terpene, uleiurilor esențiale, antioxidanților și compușilor organici existenți în propolis.
Iată doar câteva dintre proprietățile extraordinare ale propolisului:
Beneficii propolis. Vindecarea rănilor
Unul dintre cele mai importante roluri ale propolisului este cel antiseptic. Dacă pui pe o rană pudră de propolis sau extract de propolis, protejezi zona respectivă de infecții. Adesea, riscul pentru sănătate al infectării unei răni este mult mai ridicat decât rana în sine. În plus, propolisul conține antioxidanți care accelerează cicatrizarea rănilor, stimulând fluxul sangvin și formarea de celule în zona respectivă. Propolisul are și proprietăți antiinflamatoare, reducând inflamația pielii în porțiunile lezate.
Beneficii propolis. Stimularea imunității
Propolisul are un efect pozitiv major asupra sistemului imunitar al organismului. Ca urmare a rolului său antibacterian și antiviral, propolisul sprijină activitatea sistemului imunitar. Combinația sa unică de antioxidanți combate efectul radicalilor liberi. Aceștia din urmă pot cauza mutații celulare, diverse boli cronice sau cancer. Deoarece antioxidanții din propolis pot neutraliza și elimina radicalii liberi, acest ingredient este deosebit de valoros. Prin adăugarea unei mici cantități de propolis în dieta ta zilnică, îți poți întări sistemul imunitar, astfel încât să fii mai bine protejat de îmbolnăviri.
Beneficii propolis. Combaterea plăcii dentare
Ca urmare a proprietăților antibacteriene ale propolisului, acesta a devenit un ingredient des utilizat în produsele de igienă orală. Conform studiilor, propolisul poate reduce placa dentară și poate trata aftele bucale, herpesul și diverse alte afecțiuni ale gingiilor. Prin combaterea plăcii dentare, propolisul previne totodată apariția cariilor. De aceea, vei găsi în comerț numeroase paste de dinți sau ape de gură care conțin acest ingredient.
Beneficii propolis. Stimularea circulației sangvine
Unele dintre substanțele active prezente în acest aliment acționează asupra sistemului circulator, conducând la creșterea fluxului de sânge și la oxigenarea diverselor organe și părți ale corpului. Astfel, organismul este energizat, iar metabolismul este stimulat. Un flux adecvat de sânge este de asemenea important pentru sănătatea cardiacă, reducând riscul formării de cheaguri de sânge sau ateroscleroză ale căror efecte pot fi atacul vascular sau infarctul.
Foto: 123rf.com