CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Cu siguranță ai întâlnit până acum numeroase programe și rețete de detox.  Făcut ca la carte, poate veni la pachet și cu beneficii pentru sănătate. Dr. Mihaela Cucu, medic balneolog, explică de la A la Z ce presupune un program complet de detoxifiere.

Detoxifierea, un restart pentru organism

”Detoxifierea reprezintă procesul de curățare a toxinelor din organism și echilibrare metabolică. Detoxifierea se adresează tuturor celor care doresc să își curețe organismul, atât la interior, cât și la exterior, de toxinele și deșeurile metabolice acumulate prin alimentație incorectă, poluarea mediului, detergenți și substanțe chimice, medicamente, produse cosmetice, sedentarism, stres. Toxinele duc în timp la creșterea în greutate și depozite de grăsime, stări de oboseală și apatie, iritabilitate, tulburări de somn și memorie, slăbirea sistemului imunitar, probleme digestive, suprasolicitarea și modificarea structurii ficatului, ne explică dr. balneolog Mihaela Cucu.

Detoxifierea presupune mai multe elemente: hrană sănătoasă, hidratare corespunzătoare, multă mișcare și activități în aer liber, drenaj limfatic, relaxare și alte terapii care favorizează eliminarea toxinelor (băi, împachetări și masaje cu nămol, băi cu plante, reflexoterapie, hidroterapii)”, punctează specialistul.

O cură detox durează minim 6 zile, dar poate fi prelungită până la 12 și 18 zile.

Cum arată un program complet de detoxifiere?

Dacă te întrebi ce presupune un program complet de detoxifiere, iată detaliile de care ai nevoie. Cura de detox este personalizată și adaptată necesităților fiecăruia. Cu privire la diete, acestea sunt variate: ele pot fi doar pe bază de sucuri naturale proaspăt stoarse din fructe și legume, pe o durată de 6 zile, sau bazate pe rețete cu ingrediente cu efect detoxifiant. Pe lângă o hrană sănătoasă, pacienții beneficiază de activități și terapii în aer liber, de masaje cu uleiuri essentiale, de băi saline cu plante, de împachetări cu parafină,bioptron, kinetoterapie, hidrokinetoterapie, electroterapie, drenaje limfatice manual, reflexoterapie plantară.

Scopul unui program complet de detoxifiere

Dacă și tu vrei să elimini toxinele, să susții absorbția substanțelor nutritive la nivelul tubului digestiv, să îți îmbunătățești calitatea sângelui, să îți reglezi metabolismul sau să îți întărești sistemul imunitar, atunci te califici sigur pentru un astfel de program.

Un program complet de detoxifiere este recomandat tuturor celor care vor să ajungă la greutatea dorită. Ar putea presupune o consultație medicală, o analiză corporală, un ECG, 4 terapii/zi/în aer liber, program personalizat de masaje cu nămol, masaje cu uleiuri esențiale, aplicații cu parafină, kinetoterapie, hidrokinetoterapie, drenaj limfatic manual, reflexoterapie plantară, dietă personalizată.

Citește și: Planul anual de detoxifiere

Alimentația în perioada de detoxifiere

Multe persoane asociază curele de detoxifiere cu dietele pentru slăbit, dar adevărul este că un program de detox ajută la prevenirea apariției bolilor și menține starea generală de sănătate.

”Detoxul nu este o cură de slăbire, confuzia de termeni este frecvent întâlnită. Alimentația sănătoasă este un factor cheie în prevenția îmbolnăvirilor. O abordare integrativă a stării de sănătate trebuie să ia în considerare nu doar latura fizică, ci și cea emoțională. Detoxifierea trebuie să fie personalizată pentru că fiecare individ este diferit la nivel biochimic și are propriul stil de viață. În condiții normale organismul are capacitatea de a se curăța singur, dar alimentația nesănătoasă, sedentarismul, constipația, stresul intens și prelungit, poluarea depășesc putererea de purificare”, explică dr. Mihaela Cucu.

Citește și: Programele detox stimulează fertilitatea

Beneficiile unui program complet de detoxifiere

  • Se elimină toxinele din tractul gastrointestinal, organele de metabolizare și filtrare (ficat, colecist, rinichi), sângele, limfa. Absorbția nutrienților este net îmbunătățită.
  • pielea devine mai luminoasă, sănătoasă, părul devine mai viguros și strălucitor, unghiile netede și ferme.
  • coloana vertebrală și articulațiile devin mai suple
  • vitalitate și energie, poftă de viață
  • echilibrare mentală, relaxare, somn odihnitor
  • sistem imunitar mai puternic
  • în secundar, scadere în greutate prin eliminarea plăcii colonice

Programul complet de detoxifiere necesită precauții în aplicare. Are și câteva contraindicații: ulcerul gastric și duodenal, ocluzia intestinală, intervenție chirurgicală recentă pe abdomen, sarcina și alăptarea. În general se recomandă două cure de detoxifiere pe an”, explică specialistul balneolog.

Sursa foto: 123rf.com