Principalii dușmani ai ficatului

Cea mai nouă ediție a emisiunii medicale, „Bine pentru tine”, cu Florentina Mușat, l-a avut ca invitat pe prof. dr. Irinel Popescu, Director al Centrului de Boli Digestive și Transplant Hepatic – Institutul Clinic Fundeni. Emisiunea are o recurență bilunară, joi, de la ora 19.00, pe canalul de Youtube Libertatea.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Virusurile hepatitice B și C

Virusurile hepatitice B și C sunt principalii dușmani ai ficatului, provocând inflamații severe și afectând funcționarea acestuia. Virusul hepatitic B este adesea cunoscut drept „virus de seringă”, însă ambele virusuri pot fi transmise prin ace contaminate, dar și prin contact sexual neprotejat. Evitarea tratamentelor injectabile necontrolate și adoptarea măsurilor de protecție sunt esențiale pentru prevenirea infecțiilor.

Alcoolul și efectele sale asupra ficatului

Alcoolul este un dușman major al ficatului iar consumul excesiv poate provoca daune grave. Atunci când alcoolul nu este însoțit de consumul de alimente, efectele sale toxice sunt mult mai accentuate. În schimb, consumul de alcool în timpul mesei poate diminua într-o anumită măsură aceste efecte negative, deoarece alcoolul participă la digestie. Un termen des folosit în medicină este „ciroza toxic-nutrițională”, unde „toxic” se referă la alcool, iar „nutrițional” subliniază importanța consumului de alimente în atenuarea efectelor devastatoare ale alcoolului asupra ficatului. Consumul de alcool pe stomacul gol sau în cantități mari poate accentua riscul de dezvoltare a cirozei.

Grăsimea și steatoza hepatică non-alcoolică

Astăzi, alimentația plină de grăsimi și aditivi a devenit un factor din ce în ce mai proeminent în problemele hepatice. Excesul ponderal și acumularea de grăsime în ficat pot duce la steatoza hepatică non-alcoolică, o afecțiune caracterizată prin depozitele de grăsime în ficat. Aceasta poate progresa către steato-hepatită, o formă mai agresivă care poate duce la ciroză hepatică.

Adoptarea unui stil de viață sănătos, includerea unei diete echilibrate și practicarea exercițiilor fizice regulate sunt esențiale pentru prevenirea acumulării de grăsime în ficat și pentru menținerea sănătății hepatice.

Pentru a proteja ficatul de principalii săi dușmani – virusurile hepatitice B și C, alcoolul și grăsimea – este esențial să adoptăm măsuri preventive. Acestea includ evitarea tratamentelor injectabile necontrolate, protecția în timpul contactului sexual, consumul moderat și responsabil de alcool și menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Educația și conștientizarea publicului cu privire la aceste riscuri sunt fundamentale pentru prevenirea afecțiunilor hepatice și pentru promovarea unei vieți sănătoase.

Citește mai mult despre cancerul de ficat în Libertatea.