Celebrul doctor a dezvăluit că în momenutl de față, în România, avem o transmitere local-comuitară a virusului, însă elementul cel mai important este faptul că avem forme ușoare cu doar câteva excepții, care pot fi numărate pe degete.

Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel a explicat că în fiecare săptămână medicii au conferință cu colegii din China. „În fiecare săptămână suntem în conferință cu colegii din China, se prezintă cazurile lor. Măsurile de izolare trebuie luate cu cap, nu să blocheze România”, a declarat acesta la Marius Tucă Show.

Acesta susține că testarea în România s-a făcut foarte bine până acum, iar de acum încolo se va schimba programul de testare.  „Testarea acum va trebui să se extindă în masă. Următoarele 10-11 zile vor fi decisive. Ordinea la testare se va face începând cu cei cu simptome, la cei cu boli severe respiratorii și la personalul medico-sanitar”, a explicat Streinu-Cercel.

Adrian Streinu-Cercel susține că coronavirusul nu e de aceeași magnitudine cu cancerul, lucrurile sunt total diferite. Nu este atât de grav. „Mulți oamenii consideră că această infecție cu coronavirus, cu noul coronavirus este ca și cum ai avea cancerul. Nu e de aceeași magnitudine cu cancerul, lucrurile sunt total diferite. Dar din punct de vedere psihologic, presiunea asupra persoanei respective care se infectează cu coronavirus este foarte mare și noi trebuie să avem grijă și la acest aspect”, a declarat Cercel.

„Rugămintea este să facem un efort să îi protejăm  pe cei de lângă noi, dacă nu, Dumnezeu cu mila”, a declarat acesta, precizând că sărbătorile pascale vor fi atipice anul acesta și recomandă sa fie evitate reuniunile de familie.

 

„ Sărbătorile pascale trebuie să se desfășoare cu Dumnezeu în suflet, ci nu la  mese și bairamuri. Acolo unde vom sta cu noi înșine și ne gândim la cele sfinte lucrurile vor merge pe un făgaș fantastic, foarte frumos. Acolo unde nu vom înțelege acest lucru și ne vom reuni la mase, atunci în mod obligatoriu ne asumam un risc potențial de a ne contamina noi între noi și de acolo Dumnezeu cu mila”, a explicat Cercel, precizând că astfel va exista un risc major al pandemiei în ROmânia.  „După Paști, că sunt una după alta, după sărbătorile pascale catolice și ortodoxe și ne așteptăm ca într-un interval de 14 -21 de zile să avem o surpriză din punct de vedere al apariției patologiei și simptamologiei grele. Astfel spus copiii trebuie să-și ajute părinții și bunicii și să le ducă acasă cele necesare traiului. Că se cheamă cozonac, că se cheamă ouă roșii, le duc și le lasă la poarta casei sau la ușa apartamentului. Sună și apoi pleacă de acolo. Nu se îmbrățișează, nu se ating mâinile, nu se pupă, nu se sărută. DUpă ce trece această epidemie,  totul va reveni la normal ne vom reîntâlni și vom petrece toate sărbătorile pe care le-am ratat anul acesta”, a explicat Cercel.

Acesta a subliniat că dacă respectăm regulile de bun simț și evităm aglomerația și expunerea vom trece cu bine peste această pandemie, precizând că e foarte important ca în următoarele 8-10 săptămâni să stăm în izolare.

 

 

Citește și: