Dr. Adina Șerban, dermatolog în cadrul clinicii Hebra Dermatologie, spune că de la un caz la altul unele metode de excizie pot fi mai potrivite decât altele, decizia finală fiind luată de către pacient alături de medicul specialist în funcție de tipul aluniței și motivele care duc la îndepărtarea ei.

Citește și: Ce este peelingul chimic și ce probleme ale tenului tratează

Ce procedură alegi pentru îndepărtarea alunițelor: Shave excizia

Decizia de a efectua shave excizia va fi recomandată de către medic după ce este efectuată o dermatoscopie în prealabil. Acesta metodă constă în tăierea aluniței cu bisturiul tangențial la pielea normala din jur, urmată de coagularea vaselor de la bază prin electrocauterizare sau laser Co2.

“Alunița îndepărtată astfel poate fi trimisă la examenul histopatologic pentru un diagnostic cert. Când se dorește un rezultat estetic cât mai plăcut, dacă tipul aluniței permite, se poate efectua shave excizia direct cu electrocauterul la baza leziunii, existând astfel un risc minim de sângerare. Deoarece excizia se efectuează în stratul superficial al pielii, cicatricea va fi minoră. Nu se pun fire de sutură. În timp, există însă un risc minim de recidivă a aluniței”, atenționează Dr. Adina Șerban.

Alunitele nepigmentate pot fi îndepărtate prin shave excizie. Cele cu pigment nu, deoarece poate exista un potențial de malignitate.

Pentru alunițele superficale sau nevii epidermici se poate efectua îndepărtarea leziunilor direct prin electrocauterizare, laser Co2 sau dispozitiv non-invaziv Plasmage. Tratamentul cu laser poate fi utilizat pentru zonele mai greu accesibile, cum ar fi pe față sau urechi, și poate fi util pentru eliminarea mai multor alunițe în același timp. Dacă excizia are loc în zona facială, cel mai probabil va fi recomandată o metodă mai puțin invazivă.

Ce procedură alegi pentru îndepărtarea alunițelor: Excizia chirurgicală

Excizia chirurgicală este mult mai profundă decât shave excizia deoarece este îndepărtată alunița în piele sănătoasă, până în profunzime, cu margini de siguranță in lateral. Piesa astfel obtinuta poate fi trimisa catre biopsie pentru stabilirea diagnosticului anatomopatologic. Este metoda de electie in cazul alunitelor pigmentate si a celor cu structura atipica, care pot avea un potential cancerigen.

“Spre deosebire de shave excizie, în acest caz se pun fire de sutură, fie resorbabile în profunzime, fie neresorbabile la piele. Postprocedura ne putem aștepta să rămână cicatrici, însă acest lucru depinde foarte mult de predispoziția pacientului spre a dezvolta cicatrici hipertrofice și de localizarea leziunii. Pe zona decolteului și pe spate cicatricile vor fi mai pronunțate, pe când pe față, sau pe zone unde nu există forțe de tracțiune, refacerea va fi mai frumoasă. Se poate întâmpla ca refacerea pielii să fie exagerată cu formarea de colagen în exces, ceea ce va duce la formarea unei cicatrici dure, de mari dimensiuni, numită cheloid”, spune specialistul dermatolog.

Citește și: Știi la ce intervenții chirurgicale să apelezi în acest sezon?

Ce procedură alegi pentru îndepărtarea alunițelor: Crioterapia cu azot lichid

Alunițele care nu sunt canceroase și nu au crescut până la straturile mai profunde ale pielii pot fi înghețate folosind azot lichid. Desi este o procedură ambulatorie relativ simplă, această metodă de excizie poate lăsa în urmă cicatrici minore deoarece nu poate fi foarte bine controlata adancimea si suprafata de excizie a alunitei.

Așadar, alegerea unei metode de îndepărtare a unei alunițe depinde de riscurile pe care aceasta le presupune, de tipul, localizarea și dimensiunea ei. Dupa efectuarea unei consultații și a unei dermatoscopii, medicul dermatolog vă recomandă procedura prin care poate fi îndepartată alunița.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com