Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, spune că problemele estetice ale danturii nu trebuie lăsate să afecteze calitatea vieții, mai ales că domeniul stomatologiei moderne oferă o soluție pentru fiecare dintre ele.

Problemele estetice ale danturii: Dinți colorați

Fie că s-au îngălbenit uniform din cauza vârstei, fumatului sau a consumului unor alimente și băuturi colorante, fie că doar un singur dinte și-a modificat culoarea (de obicei la câțiva ani după ce nervul moare), nu este niciodată prea târziu ca el să revină cât mai aproape de culoarea inițială. Soluțiile sunt multiple: detartraj și periaj profesional, air-flow, albire dentară sau fațete dentare.

Problemele estetice ale danturii: Lucrări dentare vizibile

Cu posibilitățile tehnice actuale, nicio lucrare dentară nu ar trebui să pară nenaturală. Atunci când culoarea sau forma o fac să iasă în evidență sau când gingia s-a retras, odată cu vârsta, este timpul să fie luate măsuri pentru a redobândi un aspect plăcut din punct de vedere estetic al danturii.

“Fie că sunt obturații de amalgam (cu dezavantajul că pot elibera cantități mici de mercur și că se contracta și dilată la diferențe de temperatură, suprasolicitând smalțul dentar, cu riscul de microfisurare), fie că sunt obturații de compozit, dar care și-au modificat culoarea sau s-au ciobit, aceste pot fi schimbate oricând cu unele noi, de nuanță identică cu cea a dintelui, rezistente și bine adaptate la conturul dintelui”, spune specialistul ortodont.

Citește și: Aparatul dentar tratează anumite probleme ale dinților

Problemele estetice ale danturii: Dinți înghesuiți

Oricine se poate bucura de beneficiile aduse de purtarea aparatului dentar indiferent de vârsta pe care o are și, drept dovadă, aproximativ o treime din pacienții de pe scaunul medicului ortodont sunt astăzi adulți.

“În ciuda convingerii generale, aparatul dentar dă rezultate rapide și la adult. Trebuie doar să vă faceți curaj și să căutați medicul ortodont cu multă experiență, cazuistică diversă și rezultate verificate, iar zâmbetul pe care vi-l doriți de multă veme va capătă contur mult mai repede decât credeați. În plus, odată cu avansul în domeniul ortodonției, aparatul dentar nu mai este de mult inestetic și nici nu mai produce disconfort. Tipurile de aparat fix aproape mai puțin vizibile (safir și ceramic) vor trece aproape neobservate pentru multe persone din jur”, asigură Dr. Mihaela Dan.

Problemele estetice ale danturii: Dinți ciobiți, fracturați

Fie în urma unui accident, a uzurii excesive, fie ca urmare a unei carii care macină încet, dar sigur, un dinte ciobit este nu numai inestetic, dar are rezistență scăzută, așadar situația trebuie rezolvată, înainte de a crește șansele de a-l pierde de tot.

„Obturația (plomba dentară) este o soluție atunci când fractura nu este foarte mare, nu a ajuns la nerv și a rămas suficient smalț dentar intact, în vreme ce pentru cazurile mai serioase poate fi necesară coroana dentară sau chiar implantul dentar – dacă dintele nu mai poate fi salvat”, spune specialistul ortodont.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com