Conform doctorului Laurențiu Vlădău, medic dermatolog, este important să știi care sunt principalele cauze care duc la hiperpigmentarea pielii. Identificarea lor corectă fiind esențială pentru stabilirea tipului corect de tratament și a unor măsuri viitoare de prevenție.

Citește și: 4 lucruri de evitat dacă vrei să previi apariția ridurilor

“Hiperpigmentare” este un termen folosit cu sens larg, fiind asociat atât cu decolorarea pielii provocată de acnee, cu pistruii, petele solare sau întunecarea tonului pielii din cauza unor afecțiuni cum ar fi psoriazisul și eczemele. Iată cum pot fi clasificate cauzele hiperpigmentarii și care sunt diferențele în formele de manifestare:

Principalele cauze care duc la hiperpigmentarea pielii: Cauze hormonale

Modificările hormonale naturale sau cele apărute ca urmare a anumitor tratamente reprezintă unul din factorii frecvent asociați cu hiperpigmentarea pielii. Aceste situații sunt întâlnite foarte frecvent în perioada sarcinii și după naștere, dar și în cazul femeilor care utilizează pilule contraceptive.

“Acest tip de hiperpigmentare este denumit în termeni medicali melasmă și apare de obicei pe diferite zone ale feței, cum ar fi fruntea, nasul, obrajii sau chiar deasupra buzelor – fapt pentru care este mai dificil de tratat. Uneori, afecțiunea dispare de la sine atunci când nivelul de hormoni revine la normal”, explică specialistul dermatolog.

Citește și: Remedii naturale pentru petele de bătrânețe

Principalele cauze care duc la hiperpigmentarea pielii: Tratamente medicamentoase

Hiperpigmentarea poate fi cauzată și de expunerea la anumite medicamente, substanțe chimice sau toxine, dar și ca urmare a unor arsuri, leziuni, acnee și alte afecțiuni ale pielii. Acest tip de hiperpigmentare este cunoscut sub numele de hiperpigmentare post-inflamatorie (PIH), caz în care petele apar de obicei pe zona în care a avut loc inflamarea pielii, după ce afecțiunea este tratată.

Inflamația caracteristică papulelor și pustulelor din acnee dar și a zonelor roșii, uscate, prezente în dermatite va duce, de asemenea, la o ruptură a barierei dintre stratul superficial și cel mijlociu al pielii și coborarea pigmentului care se acumulează în derm și persistă, generând zone hiperpigmentate.

Citește și: Melasma de sarcină – de ce apare și cum o putem preveni

Principalele cauze care duc la hiperpigmentarea pielii: Alte afecțiuni dermatologice

Dr. Laurențiu Vlădău, medic specialist dermatolog, Clinica Hebra Dermatologie“Acneea vulgară a adolescenților, dar și cea comedoniană, a femeilor adulte, se poate complica și ea cu hiperpigmentare postiinflamatorie. Foliculita este asociată cu hiperpigmentarea maculară, cazuri în care petele sunt mai mici, între 2 – 5 mm, și asociate de multe ori cu cicatrici. Alte afecțiuni inflamatorii ale pielii precum dermatita atopică, dermatita de contact, lichenul plan, lichenul simplex, psoriazisul, se pot complica și ele cu pigmentare post inflamatorie. Pigmentarea excesivă poate apărea și în boli endocrine precum boala Adison (în pliurile cutanate sau la nivelul palmelor) sau afecțiuni ale glandei tiroide, diabet sau acanthosis nigricans – o afecțiune întâlnită la persoanele obeze sau diabetici, dar care poate reprezenta un semn al cancerelor interne (pigmentare în pliuri și la nivelul cefei)”, atenționează dr. Laurențiu Vlădău.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com