Majoritatea sarcinilor au o evoluție normală, fără prea multe probleme. Însă, primele luni sunt critice pentru dezvoltarea bebelușului. De aceea multe femei se tem în primul trimestru de sarcină să nu piardă sarcina sau să dezvolte anomalii. Astfel, ca viitoare mămică este esențial să cunoști eventualele riscuri și pericole care ar putea apărea chiar la început de sarcină.

Astăzi, dr. Silviu Iștoc, medic primar obstetrica-ginecologie ne prezintă cele mai importante riscuri și pericole din primul trimestru de sarcină pe care trebuie neapărat să le cunoști atunci când intenționezi să aduci pe lume un copil.

În momentul apariției sarcinii, activitatea hormonală a mămicii se modifică semnificativ. Această schimbare este esențială, dar aduce cu sine neplăceri precum oboseala sau greața. Deși acestea prezintă un risc scăzut și sunt mai degrabă deranjante decât periculoase, există câteva riscuri și pericole grave de care ar trebui să fii informată.

Citește și: Remedii pentru greața și stările de vomă din al treilea trimestru de sarcină

Avort spontan

„Este regretabil faptul că aproximativ 10-15 % din sarcini se încheie cu un avort spontan. Dintre acestea, se raportează că aproximativ 90% se întâmplă în primul trimestru. Avortul spontan în timpul sarcinii timpurii poate fi cauzat de infecții, anomalii cromozomiale, tulburări de coagulare sau probleme anatomice ale uterului. Adoptarea unei alimentații echilibrate, efectuarea analizelor preconcepție, exerciții fizice adecvate, evitarea alcoolului și a țigărilor reprezintă factori importanți în conceperea și menținerea unei sarcini sănătoase”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Sarcina extrauterină

O sarcină ectopică sau extrauterina se întâmplă atunci când un ovul fertilizat este implantat în afara uterului. Una din 50 de sarcini ar putea fi ectopică. Mai mult decât atât, cele mai multe sarcini extrauterine apar în trompa uterină și pot provoca ruperea trompei. Acest lucru poate fi fatal, deoarece provoacă sângerări interne.

Constipație și diaree în primul trimestru de sarcină

Problemele de stomac în primul trimestru de sarcină sunt destul de frecvente. De obicei, femeile se confruntă cu o constipație ușoară până la severă din cauza modificărilor în alimentație și a consumului frecvent de alimente bogate în fier. Uleiul de măsline este eficient în constipație. Iată cum funcționează. Acest lucru poate provoca uneori hemoroizi și scaune sângeroase. Diareea care durează mai mult de 3-4 zile trebuie raportată medicului, în caz contrat poate duce la deshidratare și slăbiciune. Continuă o dietă echilibrată și bea apă suficientă. În cazuri rare, diareea poate fi rezultatul toxiinfecției alimentare. Ar trebui tratată imediat.

Sângerare neobișnuită în primul trimestru de sarcină

Sângerarea cauzată de implantarea ovulului este frecventă în timpul sarcinii și nu este un lucru îngrijorător. Există, totuși, alte motive, cum ar fi polipii cervicali, sau mai serios, dezlipirea sarcinii de uter, care pot conduce la apariția sângerării. O sarcină ectopică poate provoca, de asemenea, o sângerare pe cale vaginală.

Infecții ale tractului urinar

O infecție a tractului urinar este foarte incomodă în viața oricărei femei. În timpul sarcinii, viitoarea mămică devine extrem de susceptibilă la infecția tractului urinar. Modificările pe care sarcina le cauzează tractului urinar facilitează contractarea unei infecții urinare. În plus, presiunea din uter împiedică drenarea completă a vezicii urinare și acest lucru provoacă de asemenea, infecții. Dacă vei lăsa o infecție a tractului urinar netratată, aceasta poate duce la travaliu precoce.

O sarcină reprezintă o responsabilitate foarte mare pentru viitoarea mamă. Respectarea sfaturilor medicului, efectuarea testelor și a analizelor recomandate, evitarea tuturor activităților periculoase sau a consumului de alimente și produse interzise în această perioadă sunt cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru viitorul tău bebeluș. Astfel, primul trimestru de sarcină și următoarele vor trece, sperăm, fără evenimente negative și te vei bucura de un copil sănătos.

Citește mai multe despre Cum treci cu bine de primul trimestru de sarcină

Sursa foto: 123rf.com