A fost înregistrat primul deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus pe teritoriul României, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

Este vorba de pacientul în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18.03.2020 la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la SCBI Craiova.

Pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer).

Dintre cei 11 pacienți cu coronavirus internați la terapie intensivă în România, cazul bărbatului de 67 de ani, cu afecţiuni oncologice, internat în Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova stârneea cea mare îngrijorare în rândul medicilor. A ajuns inițial la spitalul din Filiaşi – Dolj unde a intrat în contact cu 23 de cadre medicale.

Costelul Ilie, primar Filiași: “A venit din Franţa. În perioada aia Franţa nu era sub cod de prevenţie a coronavirusului. A venit fiindcă era foarte bolnav.”

Funcţionari publici cu funcţie de conducere din cadrul Spitalului Filişanilor şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin neluarea măsurilor legale privind prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase, fapt ce a avut ca urmare răspândirea de către un pacient a infecţiei COVID-19. Prin gestionarea în mod defectuos a situaţiei create, un număr de 23 de cadre medicale din cadrul unităţii spitaliceşti au fost izolate la domiciliu, secţia primiri-urgenţe a Spitalului Filişanilor fiind închisă.

Procurorii au anunţat vineri că le-au deschis dosar penal celor din conducerea unităţii medicale pentru că nu au luat măsuri ca pacientul să nu răspândească virusul iar din acest motiv Unitatea de Primiri Urgente a fost închisă. 10 dintre testele care le-au fost făcute celor care au intrat în contact cu el au ieşit negative iar pentru celelalte încă se aşteaptă rezultatele.

Citește și: