Cum îți dai seama dacă este vorba de entorsă sau luxație
Entorsa este cauzată de lezarea unuia sau mai multor ligamente ale unei articulații. Luxația este mai gravă și apare atunci când articulația este dislocată, adică una sau mai multe extremități osoase se deplasează și se pierde contactul normal dintre două suprafețe articulare.
Severitatea entorsei variază. Poate fi doar un traumatism minor, care se vindecă în câteva zile, dar și o ruptură majoră a unuia sau mai multor ligamente ce necesită intervenție chirurgicală și o perioadă de imobilizare la pat. Entorsele pot afecta orice fel de articulații, dar cele mai frecvente sunt cele ale gleznei și încheieturii mâinii.
Citește și: A venit iarna! Tu știi diferența dintre entorsă și luxație?
Entorsă sau luxație – Cele mai întâlnite simptome
Țesuturile se inflamează și se umflă. Pot apărea vânătăi. Mișcarea va fi dureroasă. Dacă, de exemplu, ți-ai scrântit piciorul, îți va fi greu să mergi. Pentru că poate fi dificil să faci diferența dintre o entorsă, o luxație și o fractură, este bine să mergi la medicul ortoped cât de repede poți pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat. Semne că e vorba de o fractură gravă sunt deformarea evidentă a zonei afectate, umflarea rapidă și incapacitatea de a mișca membrul rănit.
Când să mergi la medic dacă ai entorsă sau luxație
Mergi imediat la medic sau cheamă ambulanța și nu mișca persoana rănită dacă:
– suspectezi că au fost afectate gâtul sau coloana (în acest caz accidentatul nu este mișcat);
– ai o fractură deschisă;
– sub zona rănită, membrul este alb, umed sau rece;
– persoana prezintă semne de șoc: paloare, amețeli, sete și transpirații;
– pelvisul sau coapsa ar putea fi rupte.
Mergi la un control dacă entorsa este încă simptomatică după șase săptămâni.
Citește și: Posturi de yoga pentru sciatică. Așa scapi de dureri
Primul ajutor în caz de entorsă sau luxație. Tratamentul la domiciliu
Primul ajutor de bază pentru leziuni ale țesuturilor moi și osoase include:
– Se odihnește partea rănită a corpului. Vei evita cât mai mult posibil mersul sau folosirea mâinii, dacă aceasta a fost afectată.
– Utilizează cârje dacă piciorul sau glezna au fost rănite. Susține încheietura mâinii, brațului sau umărului rănită cu un bandaj. Un deget rănit poate fi odihnit prin fixarea acestuia pe degetul sănătos de lângă el (același lucru se aplică la degetele de la picioare).
– Folosește comprese reci. Se aplică timp de 20 de minute, o dată la câteva ore în primele două până la trei zile pentru a diminua inflamația și a reduce durerea.
– Utilizează fașă elastică sau benzi de compresie timp de cel puțin două zile. Nu înfășura zona afectată prea strâns. Slăbește bandajul în cazul în care simți că ai amorțit.
– Ridică partea vătămată deasupra nivelului inimii cât mai mult posibil. Acest lucru reduce umflarea.
– Nu aplica direct pe zona afectată căldură în prima săptămână, deoarece acest lucru va crește senzația de durere și va potența inflamația.
– Poți face masaj cu gel care conține substanțe antiinflamatoare. Acesta va calma durerea și va reduce inflamația.
Citește și:
- Ce efecte minunate are mișcarea de seară, după cină
- Cele mai eficiente trucuri să nu aluneci pe gheață
- Cum tratezi condromalacia rotuliană prin metode naturale
Sursa foto: 123rf.com