Inflamarea apendicelui poate pune în pericol viața, așa că intervenția chirugicală este iminentă. Cu toate acestea, simptomele pe care le dă nu sunt întotdeauna concludente, punând în dificultate inclusiv medicul, care poate fi nevoit să solicite investigații suplimentare în vederea stabilirii unui diagnostic precis.

„Apendicele inflamat este o afecțiune frecventă și pacienții nu prezintă întotdeauna simptome specifice”, spune medicul gastroenterolog Michael Payne.

Prin urmare, iată câteva semne care pot semnala atât inflamarea apendicelui, cât și alte probleme de sănătate, unele dintre ele chiar grave.

Primele simptome ale apendicitei sunt adesea ignorate și considerate banale

Dacă prezinți aceste simptome, programează-te la medic cât mai repede:

  • Durere în jurul buricului. Inflamarea apendicelui duce adesea la dureri în partea inferioară dreaptă a abdomenului, care debutează cu disconfort la nivelul buricului, iar mai apoi durerea se extinde în regiunea pelvină (sub buric). Copiii și gravidele ar putea resimți durerea în diferite zone ale corpului. Tusea, strănutul, statul într-o anumită poziție o perioadă îndelungată sau mișcările bruște pot agrava durerea.
  • Durere care se intensifică în scurt timp. Inflamarea apendicelui poate cauza dureri crunte, care te pot împiedica să dormi sau care te pot trezi în mijlocul nopții, din cel mai profund somn. Intensitatea durerii crește în foarte scurt timp, respectiv câteva ore, semn că ai nevoie de intervenție medicală de urgență.
  • Frisoane, febră, tremurături. Aceste simptome sunt specifice atât inflamării apendicelui, cât și gastroenteritei, așa-numita „răceală la stomac”.
  • Greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare. Tot gastroenterita poate fi cauza acestor simptome, dar dacă simptomele sunt însoțite și de dureri în partea dreaptă a abdomenului, vărsături care se manifestă pe o durată mai mare de 12 ore sau diaree pe parcursul mai multor zile, e cazul să mergi urgent la medic, pentru că poate fi vorba despre inflamarea apendicelui.
  • Constipație sau diaree. La fel ca multe alte simptome, acestea nu dau mereu de bănuit, mai ales dacă nu ai și alte manifestări. Dar dacă scaunele prezintă urme de mucus și ai dureri abdominale care nu trec în câteva zile, ar fi timpul să ceri părerea unui medic.
  • Gaze intestinale și balonare. Desigur, dacă mînânci o pizza întreagă și bei câteva bei, apoi te plângi că ești balonat și dai afară gaze intestinale în neștire, nu e cazul să te mai întrebi de ce. Însă, dacă simptomele persistă și după 12 ore, apar durerile de burtă și simți că nu mai poți elimina gazele,  adresează-te medicului, pentru că sunt simptomele clasice ale inflamării apendicelui.
  • Abdomen acut. Palparea abdomenului în partea dreaptă a corpului poate scoate la iveală un perete abdominal dur, cu mușchi foarte încordați și durere la eliberarea presiunii, în cazul inflamării apendicelui. Medicii recomandă să nu aplicăm presiune pe abdomen dacă ne doare și să ne adresăm de urgență specialistului dacă sunt prezente și alte simptome, precum febră sau senzație de greață.

Descoperă alte semne și simptome în Dicționarul Medical!

 Ce alte afecțiuni pot ascunde simptomele apendicitei

Simptomele enumerate mai sus pot fi specifice și altor probleme de sănătate, cum ar fi sarcina ectopică, boala Crohn, boala inflamatorie pelviană (anexită) sau constipația cronică. Așadar, cel mai bine este să mergi la medic dacă te confrunți cu aceste semne, pentru a afla cu siguranță problema de care suferi.

Medicul ar putea recomanda teste suplimentare în vederea stabilirii diagnosticului, precum ultrasunetele sau analizele de sânge (pentru a vedea dacă există o infecție în organism).

Sursa foto: 123rf.com