Răceala și gripa se transmit în principal prin particule microscopice eliberate în aer atunci când cineva tușește sau strănută și prin contactul cu o suprafață contaminată. Pentru ca anul acesta să nu te mai îmbolnăvești, iată ce măsuri de prevenire ar trebui să iei chiar de astăzi:

Prevenirea răcelii și a gripei: mâini curate

Cu cât îți vei spăla mai des mâinile, cu atât riscul de a contracta o infecție va scădea. Însă nu îți recomand să folosești soluții antibacteriene sau săpun antibacterian. Răceala și gripa sunt cauzate de viruși, nu de bacterii, deci aceste produse nu sunt eficace împotriva lor. În plus, diverse studii recente susțin faptul că triclosanul, principalul ingredient activ din produsele antibacteriene, ar stimula de fapt dezvoltarea rezistenței bacteriilor la tratament.

Pentru prevenirea răcelii și a gripei, spală-te des pe mâini, dar folosește un săpun obișnuit și apă. Ferește-te să îți atingi fața cu mâna pentru a împiedica transmiterea bacteriilor ajunse pe mâini în zona gurii și a nasului. E important de asemenea să eviți pe cât posibil atingerea suprafețelor cu care pot veni în contact și alte persoane. În cazul în care acest lucru nu poate fi evitat, spală-te imediat pe mâini după aceea.

Prevenirea răcelii și a gripei: usturoi

Usturoiul este un aliment ale cărui extraordinare proprietăți antivirale sunt confirmate de nenumărate studii. Atunci când strivești sau când tai felii un cățel de usturoi, eliberezi un compus al sulfului prezent în usturoi numit alicină. Această substanță are puternice calități antivirale, antibacteriene și antifungice. Pentru a activa alicina, lasă câteva minute usturoiul strivit sau tocat în contact cu aerul înainte de a-l consuma.

Dacă te deranjează mirosul, poți găsi în farmacii capsule cu extract de usturoi. Indiferent sub ce formă alegi să-l consumi, usturoiul este un aliat de nădejde pentru prevenirea răcelii și a gripei.

Prevenirea răcelii și a gripei: ginseng

Ginsengul (Panax Ginseng, P. quinquenfolius) este un supliment alimentar care poate combate cu succes îmbolnăvirile de sezon. Un studiu din 2005 realizat în Canada a testat eficacitatea ginsengului în prevenirea răcelii și a gripei. Timp de 4 luni, 279 de adulți au primit fie un placebo, fie 400 mg de ginseng pe zi. La finalul studiului, numărul celor care au contractat o răceală sau o gripă din grupul persoanelor cărora li s-a administrat ginseng a fost considerabil mai mic decât al celor cărora li s-a administrat un placebo.

Ginsengul este socotit un ingredient natural, sigur, fără efecte secundare, foarte util în prevenirea răcelii și a gripei. Poți consuma ginsengul sub formă de supliment alimentar sau poți face ceai din pudră de ginseng – o linguriță de pudră la o cană de apă clocotită, lăsată la infuzat timp de 10 minute.

Prevenirea răcelii și a gripei: supă de pui

Da, ai citit bine, supa de pui pe care ne-o dădeau bunicile și mămicile noastre când eram mici, chiar funcționează. Cel puțin așa susțin oamenii de știință. Conform unui studiu din 2000, supa de pui poate calma simptomele infecțiile tractului respirator. Mai exact, acest aliment reduce inflamația de la nivelul gâtului. Se presupune că o combinație a substanțelor active conținute de ingredientele din supă ar fi responsabile pentru acest efect.

Supa folosită în cadrul studiului conținea pui, ceapă, morcov, țelină, păstârnac, pătrunjel, sare, piper. Ceapa, dar și alte legume utilizate la supa de pui au proprietăți antiinflamatorii. Așadar, pentru prevenirea răcelii și a gripei, dar și pentru tratarea ei, apelează cu încredere la supa de pui.

Prevenirea răcelii și a gripei: ghimbir

Ghimbirul conține un mare număr de substanțe cu rol antiinflamator. Printre acestea, sesquiterpenele combat rinovirușii, cauza principală a răcelii. Pentru prevenirea răcelii și a gripei, prepară-ți un ceai din ghimbir proaspăt. Peste două linguri de ghimbir curățat de coajă și ras, toarnă apă clocotită, lasă la infuzat și bea zilnic acest ceai.

O băutură extrem de eficientă în combaterea virozelor respiratorii poate fi obținută din ghimbir, miere și lămâie. Toarnă 250 ml de apă clocotită peste 4-6 linguri de ghimbir proaspăt ras. Lasă la infuzat timp de 10-15 minute. Strecoară lichidul, adaugă zeama de la 1-2 lămâi și miere după gust. Consumă zilnic această băutură pentru prevenirea răcelii și a gripei.

 

Foto: Pixabay