1% dintre femeile cu vârste între 30 și 39 de ani și una din 1000 cu vârste între 15-29 de ani sunt afectate de menopauza prematură. Bufeuri, stări depresive, nervozitate, insomnii, dureri… Numai când auzi te cuprinde teama. Și toate caracterizează premenopauza. Or, nu trebuie să treacă fiecare femeie prin așa ceva. Căci menopauza nu e decât o altă etapă importantă în viață. Este momentul de răscruce al trecerii de la perioada fertilă la cea sterilă. Prin urmare, în afara faptului că nu mai poate aduce pe lume copii și nu mai are menstre, femeia e perfect normală, sănătoasă, capabilă să-și trăiască viața la fel ca și până atunci.

Să credem în „mituri”?

Mama, bunica, mătușa, vecina sau cine știe care altă doamnă bine intenționată tind să exagereze atunci când vine vorba despre intrarea în perioada de trecere către menopauză sau premenopauza. E foarte adevărat că schimbările hormonale care se produc în organism pot declanșa diverse simptome. În general, în jurul vârstei de 45 de ani, uneori chiar mai devreme, încep să apară dereglări ale ciclului menstrual. Și asta pentru că, în paralel, are loc și o încetinire a funcțiilor hormonale, numită de specialiști climacteriu.

De aici și posibilele semne pe care ar trebui să le luăm în considerare: bufeuri, depresii, insomnie, dureri de oase, migrene, incontinență urinară, disconfort în timpul actului sexual, palpitații, hipertensiune, osteoporoză, modificări ale formei și consistenței sânilor. Pentru a nu se agrava astfel de stări, trebuie să dăm fuga la medic încă de la primele semne de disconfort.

Cu dragostea… cum stai?

Una dintre cel mai des întâlnite probleme ale femeilor care se apropie cu pași repezi de menopauză este viața sexuală. Rușinea și teama de a fi ridiculizate sunt principalele cauze pentru care femeile evită acest subiect, mai ales în fața specialiștilor. Or, relația de cuplu joacă un rol foarte important în menținerea tonusului, a stării de bine și a echilibrului hormonal. De ce să nu dai frâu liber dorinței?!

E drept că, din cauza nivelului tot mai scăzut de estrogen, vaginul nu se mai lubrifiază la fel de bine ca în urmă cu ceva vreme, devine mai sensibil și mai puțin elastic, motiv pentru care, în timpul actului sexual, pot apărea neplăceri ce duc, în timp, la pierderea apetitului. Pe de altă parte, dorința crește. Tot ce trebuie să faci este să discuți deschis atât cu partenerul de viață, cât și cu medicul de specialitate. Acesta din urmă va ști să-ți recomande, fie un tratament hormonal bine ales, fie remedii locale, precum gelurile lubrifiante. Și iată cum, indiferent de vârstă, dragostea nu moare!

Ce e de făcut cu premenopauza

La primele semne de întrebare care se ridică asupra stării tale de bine, chiar în perioada de tranziție către menopauză și nu după instalarea ei definitivă, trebuie să iei legătura cu medicul. De obicei, acesta îți recomandă un set de analize pentru a afla dacă ai nevoie de un tratament de înlocuire a hormonilor sau nu. În general, setul de teste include: anamneza și examinarea fizică, prelevare de țesut cervical, mamogramă, analize de sânge, test al desnității osoase. În funcție de rezultate, medicul prescrie tratamentul potrivitși oferă sfaturi utile pentru a depăși mai ușor, fără stres, acest moment important. Atenție! Un aport sporit de calciu și activitatea fizică zilnică sunt primordiale pentru un trai fericit la menopauză.

Menopauza prematură este genetică

„Factorii genetici au o valență importantă în apariția acestei tulburări. Modificările ADN ale cromozomilor X, istoricul familiei sau deficiența de ovule încă de la naștere se află pe lista celor mai comune disfuncții genetice. Care determină funcționarea dezechilibrată a sistemului de reproducere. Alte motive ale apariției menopauzei premature sunt cauzate de chimioterapie sau radiațiile împotriva cancerului, un indice de masă corporală sau nivel de colesterol foarte ridicat, infecțiile virale, epilepsia sau sindromul Turner. Din păcate, nu există un tratament care să vindece sau să prevină apariția menopauzei premature. Astfel că majoritatea femeilor diagnosticate se vor confrunta și cu infertilitatea. Totuși, există terapii și tratamente care pot ține sub control anumite simptome. Deși o problemă gravă, aceasta nu înseamnă sfârșitul feminității. Nici al împlinirii dorințelor normale de a concepe.”, spune dr. Irina Oproiu, specialist obstetrică-ginecologie, Gynera Fertility Center.

Sursa foto: 123rf.com