Planificată sau nu, sarcina reprezintă atât o experiență minunată, cât și una foarte imprevizibilă. Fiecare viitoare mămică va aborda diferit întreaga perioadă. Dar există multe lucruri utile pe care le poți face pentru pregătirea fizică și mentală pentru naștere.

Cum se face pregătirea fizică și mentală pentru naștere

Dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, îți recomandă câteva lucruri utile pe care să le faci în perioada sarcinii pentru a-ți pregăti corpul și mintea pentru naștere.

  1. Continuă să faci mișcare

Mersul pe jos reprezintă una dintre cele mai simple, dar mai eficiente modalități de a-ți antrena corpul – oferind beneficii chiar mai mult decât la nivel fizic. Integrarea în rutina zilnică a mersului pe jos regulat îți va îmbunătăți starea emoțională și rezistența fizică, ambele fiind necesare pentru naștere. Nașterea este un eveniment ce implică rezistență pentru majoritatea femeilor, astfel exercițiile fizice regulate sunt foarte utile. De asemenea, încearcă yoga prenatal sau înotul.

Învață să respiri corect

Una dintre cele mai bune modalități de a sprijini starea fizică (dar și mentală și emoțională) este să fii atentă la respirație. Dacă ești obișnuită să nu respiri adânc sau observi că atunci când ești într-o situație tensionată sau stresantă respiri mai puțin (sau nu la fel de bine), exersează inspirația profundă de mai multe ori pe parcursul zilei.  În situații speciale, respirația îi oferă creierului suficient oxigen pentru a rămâne atent astfel încât să poată face următoarea acțiune corectă.

  •  Odihnește-te

Ia în considerare faptul că travaliul va fi, mai degrabă, un maraton, nu un sprint. Corpul tău trebuie să se odihnească, să se adapteze schimbărilor și să se pregătească. Odihna susține toate structurile fizice ale corpului, precum și stările tale mentale și emoționale. Spre sfârșitul sarcinii, s-ar putea chiar să simți o nevoie mai accentuată de odihnă – ascultă-ți vocea interioară. Este cel mai bun ghid al tău”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

  • Conectează-te cu tine

A fi în conexiune cu organsimul și corpul tău poate fi cel mai mare sprijin în timpul nașterii. Există o mulțime de modalități de a lucra la acest lucru în timp ce ești însărcinată. Meditează, ascultă-ți gândurile, deconectează-te de la griji cel puțin o oră în fiecare zi. În acest mod, vei reuși să rămâi calmă, să-ți identifici fricile și să le poți rezolva.

Conștientizeză-ți puterea interioară

Fii conștientă că poți face toate aceste lucruri – sarcina, nașterea, maternitate. Ai o capacitate mult mai puternică decât crezi, de aceea poți avea pe deplin încredere în tine! Nașterea este plină de tranziții, iar cea mai mare dintre toate este că devii mamă. Nu vei da naștere doar unei ființe, ci te vei transforma tu întru-totul. Ai grijă de tine pe toate planurile: fizic, mental și emoțional. Amintește-ți mereu că a fi puternică nu înseamnă a face mai mult, ci a face ce e necesar. Discută întotdeauna cu medicul tău și luând în considerare sfaturile de mai sus, cu siguranță vei avea o experiență ușoară a nașterii.

Sursa foto: 123rf