Aceasta a povestit pentru BBC News că totul a început de la simplă mâncărime pe care o simțea în ochiul drept și a sperat că aceasta va dispărea. Însă, nu s-a întâmplat așa, iar cauza era legată de faptul că își punea lentilele cu mâinile ude.

Într-o sâmbătă dimineață în ianuarie 2011, Irenie Ekkeshis s-a trezit cu ochiul drept lăcrimând. A încercat să-l calmeze punându-și picături. „Am crezut că am făcut o mică infecție și că va dispărea până luni, dar până seara nu mai reușeam să merg nici până în bucătărie pentru că lumina mi se părea foarte puternică. Era foarte dureros”, povestește tânăra.

O simplă mâncărime la ochi poate avea efecte devastatoare

Aceasta s-a dus imediat la spitalul de ochi Moorfield’s Eye, unde medicii i-au raclat corneea, o procedură prin care iau celule de pe suprafața globului ocular. „A fost la fel de oribil precum sună. Vezi ace îndreptate spre ochii tăi.  A fost foarte dureros, deși au folosit picături de ochi de amorțire”, își mai amintește aceasta. În doar câteva zile, medicii i-au spus pus diagnosticul de keratită Acanthamoeba, o infecția gravă și destul de rară cauzată de micro-organismele din apa de la robinet, în apa de mare sau în cea din piscine.

„M-am speriat foarte tare, iar apoi mi-am pierdut de tot vederea în ochiul drept. Era ca și cum mă uitam într-o oglindă aburită din baie. Puteam să văd doar culori și forme și doar atât. Nu mi-am făcut duș cu lentilele la ochi și nici nu am am intrat în puiscină. Însă, mi s-a spus că dacă te speli pe mâini și nu te ștergi bine în timp ce îți pui lentilele, acest lucru poate cauza această infecție”, a mai povestit tânăra, care purta lentile de la vârsta de 12 ani.

Lentilele de contact, ferite de apă

Când a luat această infecție avea 30 de ani și folosea lentile zilnice, pe care le arunca în fiecare seară după ce le folosea și nu s-a gândit niciodată că ar putea să aibă probleme din această cauză.

Cu toate acestea, infecția cu  keratită Acanthamoeba poate fi foarte gravă, așa cum s-a întâmplat și în cazul ei. Medicii i-au dat picături de ochi antiseptice pe care să și le pună din oră în oră. Însă, tratamentul nu a dat rezultate, iar durerea a început să fie din ce în ce mai mare. „Durerea devenea din ce în ce mai severă, iar infecția continua să se dezvolte și nu mai putea să fie controlată nici măcar de cele mai puternice calmante”, povestește ea.

Nu mai putea nici să muncească pentru că nu mai vedea nimic cu ochiul drept și a fost nevoită să să renunțe la slujba ei de director al unei companii de turism.

În mai 2013, medicii i-au făcut transplant de cornee, iar acesta s-a dovedit a avea succes. „A fost minunat să pot să văd din nou cu ambii ochi  după atât de mult timp”, a spus Irenie.

Nu mai vede deloc cu ochiul drept

Fericirea tinerei a durat puțin, pentru că după 10 zile a început să vadă iar încețoșat, iar în urma testelor medicii au descoperit că infecția a început să-i atace și noua cornee. Doctorii au reușit să controleze infecția, iar în 2014aceasta a fost supusă la un nou transplant. „ Vedera mi-a revenit și nu mai aveam dureri”, a spus ea.  Cu toate acestea, probleme nu au încetat. Ea a avut probleme cu retina din cauza inflamației cauzată de infecția cu  keratită Acanthamoeba  și și-a pierdut iar vederea, iar doctorii i-au dat trista veste că s-ar putea să nu mai vadă niciodată.

În timpul bolii, Ekkeshis a descoperit că nici o prietenă de a ei care folosea lentile nu știa la ce pericol se expune dacă își pune lentilele cu mâinile ude și a început să facă o campanie de conștientizare a acestei probleme.

 

„Sfatul meu pentru oameni este simplu. Nu lăsați niciodată lentilele de contact să intre în contact cu apa- la duș, când înotați sau când le spălați. Infecia cu AK este rară, însă eu sunt dovada clară că aceasta poate avea rezultate devastatoare”, a mai adăugat Irenie.