“Până acum, nu s-a dovedit că te poți infecta cu coronavirus din supermarketuri, restaurante sau la coafor”, a spus el.

Deși se știe că noul coronavirus este extrem de contagios, în Romania, de exemplu, nu se cunosc, cel puțin până acum, cazuri de îmbolnăviri printre angajații supermarketurilor, remarcă Pro TV. Angajații de la case sunt cei mai expuși, intră în contact cu sute de oameni zilnic, însă, cel puțin până acum, nu s-au raportat îmbolnăviri în rândul acestora.

“Nu există niciun risc semnificativ de a lua virusul atunci când mergi la cumpărături. Focarele severe ale infecției au fost întotdeauna rezultatul faptului că oamenii au fost mai apropiați pe o perioadă mai lungă de timp, de exemplu petrecerile apres-ski din Ischgl, Austria”, a spus Hendrik Streeck, director al departamentului de Cercetare HIV al Universității din Bonn.

Vezi statiuni montane din Austria unde te poti distra in vacanta!

Specialiștii sunt de părere că în Italia și Spania epidemia de coronavirus ar fi pornit de la meciul de fotbal din Champions League dintre Atalanta – Valencia.

„Totul a inceput pe 19 februarie: 40.000 de fani veniți din Bergamo pentru Atalanta – Valencia. Cu autocarele, mașinile și trenul. A fost bombă biologică. Au consumat bere din același pahar, pasându-l de la unul la altul, au făcut selfie-uri și au strigat într-o zi istorică. Printre ei sigur au existat persoane pozitive la COVID-19! ”, declara Fabiano Di Marco, șeful pneumolog al spitalului „Papa Giovanni XXIII”.

Virusologul german nu a putut găsi nicio dovadă a virusurilor „vii” pe suprafețe. Streeck crede, prin urmare, că există riscuri mici de transmitere prin contact cu așa-numitele suprafețe contaminate.
“Pentru a lua virusul, ar trebui ca cineva să tusesca în palmă, apoi imediat să atingă mânerul ușii, iar apoi altcineva să vină să îl atingă destul de repede și să își pună mâna pe față”, spune specialistul.

În ultimele săptămâni, echipa sa a finalizat cercetări substanțiale efectuate prin sondaje și investigații în case din regiunea Heinsberg – unde au fost raportate peste 1.400 de cazuri confirmate. Heinsberg are o populație aproximativă de 250.000 de locuitori și a confirmat 46 de decese cauzate de coronavirus.

Aceste concluzii au oferit deja unele indicații despre modul în care funcționează virusul, după cum a precizat Streeck.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Vezi și Cât supraviețuiește coronavirusul în aer și pe suprafețe. Nou studiu finanțat de guvernul american

Citește și: