Unii o consideră „fiță” trecătoare. Alții o privesc drept nebunie. Oricum ai da-o, tot nu-i bine. Căci numai cel ce suferă de povara tristeții poate ști ce se petrece în sufletul și în mintea lui. Și e foarte dificil, dacă nu chiar imposibil, de înțeles de către cei de dinafară. Iar toamna vine parcă să adâncească rănile și să răscolească emoțiile și așa fragile. De multe ori, această perioadă din an devine picătura care umple paharul îndurării. Totuși, să nu dramatizăm! Există variante pentru a depăși toamna cu zâmbetul pe buze.

De ce apare depresia de toamnă?

Deşi considerată o stare de tristeţe extremă, există o mare diferenţă între depresia clinică şi starea de tristeţe. În multe dintre cazuri, finalul de an o accentuează. Începând cu melancolia toamnei, până la sărbătorile de iarnă pustii în singurătate, depresia copleșește. Or, pesimismul e principala caracteristică a depresivilor. Din nefericire, majoriteatea cazurilor trec neobservate, tocmai pentru că sunt privite ca fiind stări trecătoare. De aici și efectele devastatoare: tulburări de somn, de alimentație, capacitatea de concentrare scăzută. Odată cu scurtarea zilei, la început de sezon răcoros și ploios, scade și cantitatea de lumină naturală cu efecte benefice asupra creierului. Iar acest fenomen duce la dezechilibrul secreției de serotonină şi dopamină, hormoni neurotransmiţători cu un rol extrem de important asupra stării de spirit. În plus, cele care întreaga vară au ținut cure de slăbire restrictive repetate, încep de-acum să nu-și mai concentreze foarte mult atenția supra siluetei, tot mai îmbrăcate. Iar efectul dietelor își spune acum cuvântul prin așa-numita tristețe patologică. Este și unul dintre motivele pentru care boala e mai des întâlnită la femei.

Cere ajutor

Dacă tu însăți te regăsești în astfel de situații sau dacă le observi la cineva apropiat, nu ezita să apelezi la un specialist. Căci este cazul să tragi semnalul de alarmă dacă starea depresivă durează mai bine de două săptămâni, dacă se pierde interesul pentru activități plăcute altădată, dacă nu se mai doarme bine, dacă oboseala își face simțită prezența, dacă apar sentimente de vinovăție, dacă apare, chiar și pentru o clipă, ideea de sinucidere. Trebuie menționat faptul că există și anumite boli, dar și medicamente care pot induce depresia și chiar tendința de suicid. Problemele tiroidei, anticoncepționalele, codeina, morfina, betablocantele utilizate în tratamentul hipertensiunii, unele medicamente pentru acnee, toate pot duce în timp la consecințe grave. Ba mai mult, pentru cei mai sensibili, chiar și lucruri aparent banale pot declanșa crize afective, cu tendințe de suicid, de la terminarea unui serial preferat, până la aglomerația din trafic și chiar relațiile din rețelele de socializare. În acest sens, a fost lansată recent și o platformă online, concepută de specialiști psihiatri, menită să ofere informații despre fiecare tip de tulburare afectivă, opțiuni terapeutice, dar și răspunsuri la întrebările celor interesați. Este vorba despre www.depresiv.ro, locul unde îți poți spune „of”-ul, fără rețineri.

Amenințările de suicid trebuie luate în serios

„Termenul general de depresie desemnează o categorie de afecţiuni psihiatrice care au în centrul lor o tulburare a stării afective, care duce la apariţia unei trăiri de tristeţe sau de pierdere a speranţei pentru o perioadă mai mare de timp. Persoanele care suferă de depresie nu pot trece peste ceea ce este rău, nu pot face faţă situaţiei. Aceasta este o problemă de sănătate publică importantă, ea ocupând locul 2 pe lista celor mai întâlnite afecţiuni medicale după hipertensiune. Depresia majoră este o boală severă, însă poate fi tratată cu succes. Diagnosticarea precoce, menţinerea tratamentului şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos ajută persoana cu depresie să ducă o viaţă normală. Ameninţările de suicid din partea persoanelor depresive trebuie luate în serios, căci depresia e principala cauză a suicidului.”, spune dr. Radu Teodorescu, președintele Asociaţiei Române de Psihiatrie Comunitară.

Sursa foto: tobehappy.cba.pl