Există obiceiuri pe care le poate învăța de mic și care vor crește imunitatea copilului tău. Cercetător dr. Horaţiu Albu, master în biologie moleculară, ne propune 7 metode uşor de implementat. Astfel, vei asigura modularea eficientă a imunităţii copiilor.
Cum poți crește imunitatea copilului tău: Include în alimentația lui fructe și legume
Fitonutrientii pe care îi conțin fructele și legumele îmbunătățesc imunitatea. Studiile arată ca o dietă bogată în fitonutrienti poate proteja copilul şi împotriva unor boli cronice şi degenerative ce pot surveni în viitorul său de adult, precum cancerul, bolile de inimă etc. Ajută copilul să mănânce cinci porţii de fructe şi legume pe zi. Încearcă să găsești rețete cât mai atractive. Nu uita că varianta cea mai bună sunt vegetalele crude. Prepară-i salate gustoase, dar și smothie-uri sau sucuri de fructe.
Cum poți crește imunitatea copilului tău: asigură-te că doarme suficient
Privarea de odihnă îi poate face mai susceptibili la boli prin reducerea celulelor naturale de apărare, arme ale sistemului imunitar, care se implică în eliminarea toxinelor și a celulelor canceroase. Un nou-născut ar putea avea nevoie de până la 18 ore de somn pe zi. Copiii mici necesită 12 până la 13 ore de somn. Preşcolarii au nevoie de aproximativ 10 ore. În cazul în care copilul nu poate sau refuză să doarmă în timpul zilei, încearcă să-l duci seara mai devreme la culcare.
Cum poți crește imunitatea copilului tău: alăptează bebelușul cel puțin un an
Laptele matern conţine anticorpi care asigură pentru început şi apoi îmbunătăţesc imunitatea organismului. Poate reprezenta un scut împotriva infecţiilor urechii, alergiilor, diareei, pneumoniei, meningitei, infecţiilor tractului urinar şi sindromului de moarte subită a sugarului. Studiile arată că aceasta poate creşte, de asemenea, puterea creierului bebeluşului şi ajuta la protejarea lui de-a lungul vieţii împotriva diabetului zaharat insulino-dependent, boala Crohn, colita şi anumite forme de cancer. Este recomandat că mamele să alăpteze timp de cel puțin un an. În cazul în care acest termen nu este realist, trebuie să alăpteze cel puţin în primele două până la trei luni, pentru ca micuțul să aibă un sistem imunitar sănătos.
Află mai multe despre beneficiile alăptării la sân!
Cum poți crește imunitatea copilului tău: încurajează-l să facă mișcare
Cercetările recente arată că exerciţiile fizice cresc numărul de celule naturale de apărare. Pentru a-i integra pe copii într-o rutină de mișcare pe tot parcursul vieţii, trebuie să fiţi sau să le găsiţi un bun model. Realizarea exerciţiilor fizice împreună cu ei sau în grupe de copii care practică un anume sport este mult mai eficientă, decât să-i îndemni să meargă afară şi să se joace. Activităţile în familie pot fi distractive. Ar fi ideal ca întreaga familie să meargă împreună cu bicicleta, să facă drumeţii, să meargă la patinaj, să joace împreună baschet etc.
Cum poți crește imunitatea copilului tău: învață-l să păstreze igiena
Păstrarea igienei nu îmbunătăţeşte în mod direct imunitatea, este un mod de a reduce riscul de infectare. Învață-l să se spele corect cu săpun, să acorde o atenţie deosebită igienei înainte, după fiecare masă şi după joacă afară. Trebuie să știe că urmează să se spele după ce s-a jucat cu animalele de companie. Nespalarea mâinilor şi fetei, suflarea incorectă a nasului, strănutul şi tusea pot reprezenta modalităţi de a răspândi cât şi contracta virusurile.
Cum poți crește imunitatea copilului tău: evită să fumezi lângă el și ferește-l de alți fumători
Fumul conţine mai mult de 4000 de toxine, dintre care cele mai multe pot irita sau chiar distruge unele celulele din organism. Copiii sunt mai sensibili decât adulţii la efectele nocive ale fumatului pasiv, deoarece aceştia respiră într-un ritm mai rapid. Fumatul pasiv la copil creşte riscul de bronşită, infecţii ale urechii, astm. Aceasta poate afecta, de asemenea dezvoltarea neurologică.
Cum poți crește imunitatea copilului tău: nu îi da antibiotice atunci când nu e cazul
Nu insista la medicul pediatru să-i dea antibiotice de fiecare dată când copilul are o răceală, gripă sau dureri în gât. Dacă nu a fost inițiativa medicului și acesta cedează, nu faci decât să înrăutăţiţi pe termen lung starea de sănătate a copilului. Antibioticele tratează bolile cauzate de bacterii, dar majoritatea bolilor copilăriei sunt cauzate de virusuri ce nu necesită antibiotice. În locul acestora, ai putea să-i dai vitamina C, miere, ceaiuri din plante cu efect antibiotic și suplimente alimentare care conțin antioxidanți.
Află care sunt antibioticele naturale care luptă împotriva infecțiilor!
Sursa foto: shutterstock.com