De ce apar polipii în nas la adulți

5% dintre persoane suferă din cauza acestor tumori benigne. Strănuți des, îți curge nasul, dar nu ești răcită. Ai senzația de nas înfundat în permanență. Nu mai simți mirosurile, nici gustul, oricât ar fi de apetisante. Ai dureri de cap și sforăi în somn. E cazul să mergi la medic. Mai bine să descoperi ceva ușor de tratat, decât să ajungi la o intervenție chirurgicală, menită să te scape de povara celor mai des întâlnite tipuri de tumori nazale, cum sunt polipii. Cu cât îi descoperi mai devreme, cu atât va fi mai ușor să te descotorosești de ei.

Cu alergiile nu-i de joacă

Orice afecțiune a mucoasei nazale prezintă riscuri. Dar, dacă e însoțită și de o sinuzită cronică inflamatorie, atunci lucrurile se complică. De aici până la formarea polipilor nu mai e decât un pas. Specialiștii spun că 5 persoane din 100 suferă din cauza acestor tumori benigne, care se dezvoltă rapid și duc la blocarea respirației nazale. Deși nu se cunosc cu exactitate cauzele apariției polipilor, medicii ORL-iști consideră că alergiile le creează mediul propice de dezvoltare. Polipii produc obstrucția foselor nazale, având ca rezultat imposibilitatea respirației, scăderea mirosului, voce nazonată, cefalee. Uneori, se pot suprainfecta, ducând la secreții nazale purulente. Dacă sunt de dimensiuni mici, pot trece neobservați. Când își măresc volumul, reprezintă o problemă, mai ales pentru că îi afectează, de obicei, cei care au deja afecțiuni respiratorii, precum astmul ori sinuzita, sau pe alergici. Și fibroza chistică este o boală care, de multe ori, se complică prin apariția polipilor nazali. S-a mai constatat că jumătate dintre pacienții cu granulomatoză alergică au și polipi nazali. Și Sindromul Young, care constă în sinuzită cronică și polipoză nazală este responsabil.

Se tratează?

Desigur! Numai că, deși tratamentul reduce dimensiunile polipilor, doar intervenția chirurgicală poate duce la vindecare. Din păcate, în multe cazuri, polipii reapar, la anumite intervale de timp. Cum scăpăm de probleme? Metoda endoscopică, sub anestezie generală este cea mai eficientă. Durează în jur de o jumătate de oră, în funcție de dimensiunile polipilor, de numărul și de localizarea lor. Operația se numește polipectomie și se efectuează numai în cazurile în care polipii au dimensiuni mari și nu mai reacționează la tratament.

Polipi nazali sau altceva?

Pentru a nu elimina doar efectele problemei, nu și cauza apariției ei, este bine să comunicăm sincer cu medicul specialist. Este foarte important să descrii în detaliu simptomele, să spui dacă ai urmat un tratament sau dacă ai mai suferit de vreo boală respiratorie. Pentru a evita orice dubiu, va trebui să te supui unui șir de investigații. În primul rând, ți se va face o fibroscopie, menită să evidențieze polipii. Urmează tomografia și consultul alergologic.

Fibroza chistică poate fi o cauză

Fibroza chistică este o maladie genetică incurabilă și multisistemică, afectând sever calitatea vieții. Se manifestă în forma clasică prin triada: infecții respiratorii recurente, insuficiență pancreatică și creștere ponderală deficitară. Nu toți pacienții prezintă simptomatologia clasică, putând prezenta fie doar simptome respiratorii, fie simptomatologia unui sindrom de malabsorbție. Dintre simptomele respiratorii care orientează spre un posibil diagnostic de fibroză chistică menționez: tuse cronică, wheezing persistent, polipoza nazală sau sinuzita croncă.

Sursa foto: 123rf.com