Poftele culinare – ce carențe trădează
Specialiștii susțin că este vorba despre o cerere a organsimului atunci când se confruntă cu nevoia unei anumite substanțe.
Indicat ar fi să ascultăm mesajele, să ne satisfacem poftele moderat, dar și să încercăm să aflăm ce se ascunde în spatele poftelor.
Poftele culinare- pofta de dulce
Atunci când simți nevoia de a consuma ceva dulce, chiar ciocolată, poate fi vorba despre o lipsă de zinc și magneziu.
Mai poate fi vorba și de o carență de fosfor, crom sau sulf.
Dacă ai poftă de ceva dulce în general și ai mânca orice, nu contează ce – dulce să fie, mai poate fi vorba despre o hipoglicemie, scăderea nivelului de glucoză din
sânge.
Cum poți să învingi dependența de zahăr!
Atenție la aceste pofte pentru ca, ulterior, să nu ai mustrări de conștiință că te-ai înfruptat prea mult și dăunează siluetei.
Pofta de dulce poate apărea și în cazul unei stări emoționale nu foarte bune, a unei situații stresante.
De vină mai poate fi și sindromul premenstrual.
Pentru a scăpa de pofta de dulce sau dacă vrei să mănânci ciocolată alege-o pe cea cu un conținut ridicat de cacao.
Mai poți bea o cană de lapăte slab cu cacao.
Poftele culinare – pofta de sărat
Dacă simți nevoia să mănânci ceva sărat poate fi vorba despre un organism deshidratat sau o lipsă de sodiu, dar și de clor.
Pofta de sărat înseamnă că organismul tău are nevoie de mai multă apă.
Hipotensivii mai simt această poftă care le echilibrează tensiunea arterială.
În locul sării ca atare poți folosi în preparate ierburi aromatice precum busuioc sau oregano.
Pofta de sărat este des întâlnită la femeile gravide, dar și atunci când nu dormi suficient.
Prea multe alimente sărate nu sunt indicate căci favorizează retenția de apă.
Pentru mai puține probleme alege sarea de Himalaya, nu pe cea iodată.
Poftele culinare – pofta de iute
Pofta de alimente iuți apare mai ales atunci când sunt consumate alimente grase căci este nevoie de stimularea digestiei.
Când îți dorești să mănânci ceva condimentat poate însemna că ai o carență de zinc, mineralul care stimulează gustul și mirosul.
Alimentele iuți ajută la eliberarea endorfinelor în organism.
Să contracarezi această poftă consumă alimente bogate în zinc – semințele de susan, de dovleac, ciocolata neagră, lactate, pătrunjel.
Poftele culinare – pofta de grăsimi
Când simți nevoia de a mânca ceva gras poate însemna că te confrunți cu lipsa de calciu și de acizi grași esențiali.
Pentru a regla această carență consumă alimente bogate în calciu, ulei de argan, ulei de pește.
Nu este contraindicat să guști din ceea ce îți face cu ochiul, doar că trebuie să mănânci conștient și să-ți hrănești corpul cu produse sănătoase.
Poftele culinare – pofta de acru
Dacă îți este poftă de ceva acru înseamnă că nu ai o alimentație corectă, echilibrată.
Ai o cantitate redusă de acid gastric, iar organsismul îți cere ceva acru.
Mai poftă de acru când ai o imunitate scăzută, intoxicații, lipsa unei cantități suficiente de vitamina C.
Mai poate fi vorba și de un deficit de enzime la nivelul ficatului sau de un dezechilibru ușor al tiroidei.
Pentru a remedia problema poți consuma murături, semințe, alune, fructe.
Murăturile – beneficiile lor pentru sănătate
Poftele culinare – pofta de fructe
În cazul în care organismul îți cere fructe poate fi vorba de un deficit de vitamine sau poate nu te hidratezi suficient.
Un consum mare de carne și dulciuri poate atrage această poftă.
Pofta de fructe nu este deloc dăunătoare mai ales atunci când sunt consumate proaspete.
Nu intra în panică dacă aceste pofte apar mai rar, atunci când nu le-ai mai consumat de-o vreme.
Este bine să ai un meniu diversificat, bogat în legume și fructe proaspete, semințe și nuci, fresh-uri naturale făcute de tine.
Important este să-ți faci și analizele uzuale anuale pentru a preveni apariția problemelor de sănătate.
Și, din când în când, nu strică să-ți satisfaci micile plăceri culinare…nevinovate și moderate.