Ce poate ascunde o poftă?

Faptul că oamenii simt nevoia, la un moment dat, să mănânce un anume aliment, se află în vizorul cercetătorilor de multă vreme. Și asta pentru că ne manifestăm ciudat: nimeni nu poftește la alimente sănătoase, precum verdețurile, legumele sau fructele, ci la dulciuri concentrate, la grăsimi și sare, exact ce dăunează mai mult sănătății. Mai mult, trebuie să recunoaștem, când ne e poftă de ceva nu înseamnă neapărat că ne este și foame. Prin urmare, a-ți satisface o poftă culinară reprezintă un aport culinar suplimentar. De ce se întâmplă asta?

Hormonii sunt de vină

Potrivit specialiștilor, stările psihice, precum stresul sau fericirea, sau dependența declanșează necesitatea bruscă de a consuma ceva. Totuși, trebuie să luăm în calcul că hormonii joacă un rol foarte important. Spre exemplu, pe stomacul gol, hormonul numit grelină îi comandă creierului să ne facă să ne fie foame, ca să-i putem oferi la timp organismului substanțele necesare. Apoi, leptina și insulina ne anunță când să fim sătui. Pe de altă parte, creierul eliberează dopamină și opioide când vrea să ne bucurăm de gustul mâncării. Iar dacă acestea sunt în exces, ne determină să repetăm experiența culinară respectivă iar și iar. Se pare că nevoia de grăsimi și de dulciuri ni se trage de la strămoșii preistorici, când mâncarea foarte consistentă era unul dintre mecanismele de supraviețuire. Dar nici cortizolul nu e străin de nevoia noastră de a mânca. El apare ca răspuns la starea noastră de stres, crește nivelul zahărului din sânge și ne împinge să mâncăm. O ciudățenie este aceea că, în multe cazuri, oamenii poftesc exact la ceea ce organismul le este intolerant. Spre exemplu, cei cu intoleranță la gluten, poftesc adesea la paste, pizza sau pâine. Și aici au găsit specialiștii o explicație: când anumite alimente nu se digeră sau nu se absorb, organismul dă semn că le vrea iar și iar, fiindcă nu a apucat să extragă din ele elementele de care avea nevoie.

Dacă simți poftă de…

carne, îți trebuie proteine. Pofta de carne roșie e semnul lipsei de fier, mai ales la gravide.
pește și, în special de pește oceanic sau de somon, organismul tău vrea acizi grași, de tip Omega 3 sau 9, sau iod ori sare. Aceste pofte apar de obicei la persoanele care nu mănâncă grăsimi, ci multe fructe și legume.
lapte sau brânză, îți lipsesc vitaminele A și D, mai ales dacă ai o dietă săracă în grăsimi.
ciocolată, îți lipsesc magneziul, fierul și antioxidanții.

Sursa foto: 123rf.com