70% din totalul amputaţiilor membrelor inferioare se realizează în rândul persoanelor cu diabet. În lume, la fiecare 20 de secunde, un picior este amputat din cauza diabetului. Asta înseamnă 4320 amputaţii pe zi la nivel mondial!. În România, aproape la fiecare oră are loc o amputaţie în rândul persoanelor cu diabet. Cu alte cuvinte, cam 5000 de români își pierd câte un picior din cauza diabetului! Studiile arată că în urma unei amputaţii majore, 50% dintre pacienţi vor avea o nouă amputaţie la celălalt picior, în următorii 2 ani.

Ce este podiatria

Podiatria este una dintre soluţiile menite să scadă numărul amputațiilor la persoanele cu diabet zaharat. Numai că meseria de podiatru nu este încă introdusă în C.O.R. Podiatria este acea ramură a medicinei care a fost dezvoltată pentru a studia, diagnostica şi trata afecţiunile la nivelul piciorului. Meseria de podiatru este dezvoltată şi reglementată la nivel internaţional în 19 ţări, estimându-se că există peste 100.000 de podiatri în întreaga lume.

Federaţia Internaţională de Diabet estimează că, prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijeşte atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%. Podiatria nu numai că reduce riscul de amputaţii, dar are un impact semnificativ asupra ratelor de spitalizare şi de reulceraţii.

„Având în vedere atât implicaţiile profunde asupra persoanei care primeşte indicaţia de amputaţie la nivelul membrelor inferioare (afectarea sănătăţii, implicaţii emoţionale, de integrare în zona socială, financiare), cât şi implicaţiile financiare susţinute de către sistemul de sănătate în această problematică, Asociația de Podiatrie militează ca România să adopte urgent modelele internaţionale de îngrijire a diverselor afecţiuni ale piciorului, modele cu efecte sociale şi economice vizibile.

Ne dorim ca împreună cu toţi reprezentanţii medicali implicaţi în această problematică să continuăm educarea la nivel naţional a pacienţilor în vederea prevenţiei şi informarea în problematica complicaţiilor piciorului diabetic ce pot conduce la amputaţie.”, a declarat Conf. Univ. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie.

De ce se ajunge la amputații

Conform Atlasului de diabet al Federaţiei Internaţionale de Diabet, diabetul reprezintă o epidemie majoră la nivel mondial. Este o mare povară socială, economică și medicală. 60-70% dintre persoanele cu diabet vor dezvolta neuropatie diabetică sau pierdere a sensibilităţii la piciorul diabetic. Iar amputația la persoanele cu diabet zaharat este de 10 până la de 20 de ori mai frecventă decât amputaţia la persoanelor fără diabet.

În România, 56% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 1 şi tip 2 suferă de neuropatie diabetică. Iar riscul de deces la 5 ani al unui pacient cu un ulcer plantar este de 2.5 ori mai mare. Ulcerele piciorului diabetic şi recurențele lor sunt cauzate de diferiţi factori. Care, în final, conduc la distrugerea pielii: neuropatii diabetice periferice şi autonome, boli vasculare, îngrijire inadecvată a piciorului, încălţăminte inadecvată.

Managementul şi tratamentul piciorului diabetic reprezintă o provocare din cauza spectrului larg de complicaţii care contribuie la creşterea riscului de amputaţii la nivelul membrelor inferioare. În urma unui studiu realizat pe 17.530 pacienţi români cu diabet s-a concluzionat că, aşteptând mai mult de o lună de la debutul simptomelor până la prezentarea la medic, creşte semnificativ riscul complicaţiilor piciorului diabetic. Rezultatele au arătat necesitatea programelor de informare şi de educare pe tema diabetului şi a complicaţiilor pe care le implică. Mai multe detalii pe: www.podiatrie.ro

Sursa foto: Flickr.com