Plante medicinale românești cu cel mai mare conținut de vitamina C

Cel mai mare conținut de vitamina C îl au două plante exotice: kakadu (3150 mg la 100 g de fruct) și camucamu (2800mg), dar sunt urmate de plante medicinale românești: cătină (2500 mg) și de măceș (2000 mg). Un consum ridicat de vitamina C pentru a trata sal preveni numeroase afecțiuni este de 1000 mg pe zi. Deci, 50 g de măceșe îți dau o doză suficient de mare de vitamina C. Pseudofructele de măceș conțin și cantități considerabile de vitamina A. De aceea, sunt un excelent tonic-vitaminizant, comparabil cu goji sau cu alte fructe exotice.

Plante medicinale pentru grădina ta (de la bloc)

Măceșul, planta-minune a României

Măceșele sunt indicate pentru îmbunătățirea circulației sangvine, ca diuretic, pentru eliminarea calculilor renali, în afecțiuni hepatice, iritații ale intestinului și pentru combaterea viermilor intestinali. Se consumă pulpa mărunțită, amestecată cu miere, în părţi egale. Se iau două-trei linguriţe pe stomacul gol. Atunci când nu ai fructe proaspete, poți face infuzie sau decoct scurt din două linguri de pulpă mărunţită uscată la jumătate litru de apă. Întreaga cantitate se bea cu înghițituri mici în cursul unei zile. Se culege în diferite stadii de coacere, începând cu sfârșitul lunii august.

Plante medicinale românești, sursă bogată de vitamine și minerale

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Fructele de cătină conțin zaharuri, acizi organici, pecitine, taninuri, ulei gras complex, numeroase microelemente (ex. Calciu, Magneziu, Fier), vitamine liposolubile (A, E, F, D), vitamine hidrosolubile (C, P, K, complexul B), acizi graşi esenţiali, alfa şi beta caroten, etc. Semințele conţin acizi graşi nesaturaţi. În primul rând, putem considera fructele de cătină ca una dintre cele mai bogate surse de polivitamine naturale. Acizii graşi esenţiali au o acţiune antioxidantă care se recomandă în numeroase afecţiuni.”

Citește și: Mărul de Voinești, printre perlele fructelor românești

Sursa foto: 123rf.com