CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Încă din cele mai vechi timpuri, strămoșii noștri au învățat să folosească plantele pentru a vindeca și a menține sănătatea. Toți ar trebui să avem, pe lângă dulăpiorul cu medicamente și un stoc de plante medicinale pe care să le utilizăm la nevoie. Ne doare capul, burta sau avem arsuri ușoare – toate aceste probleme se pot trata și cu plante medicinale pentru întreaga familie. Persoanele cu boli cronice, bătrânii și femeile însărcinate ar trebui să întrebe medicul înainte de utilizarea tratamentelor fitoterapeutice.

Plante medicinale pentru întreaga familie: Gălbenelele

Extractele pe bază de gălbenele au efect bun asupra bilei și ficatului.  Favorizează menstruația. Au efecte bune în tratamentul adjuvant al ulcerului gastric în faza incipientă. ”Stimulează sistemul imunitar în cazul infecțiilor virale. Extractele liofilizate din florile ligulate (marginale), în concentraţie de 0,1-0,25%, inhibă dezvoltarea stafilococului auriu Oxford, Escherichia coli şi Candida albicans. Se recomandă pentru stimularea secreţiei biliare şi ca pansament gastric.

Cum utilizezi gălbenelele

Se prepară o infuzie dintr-o lingură de flori la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Extern, se folosește în inflamaţiile cavităţii bucale şi ale mucoasei faringiene. Se recomandă, de asemenea, în inflamaţiile pielii şi ale mucoaselor, în vânătâi, contuzii, furunculoze, eczeme şi parazitoze. Nu prezintă contraindicații, nici interacțiuni cu alte medicamente, nici restricții în graviditate sau alăptare”, scrie acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor. Pentru uz extern se prepară o infuzie concentrată din 30 g la litru de apă. Se fac spălături vaginale sau comprese pe suprafețele lezate. Există şi numeroase unguente pc bază dc extract de gălbenele.

Plante medicinale pentru întreaga familie: Mușețelul

Mușețelul are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, anestezică și antispastică. Infuzia din flori de mușețel are și efecte sedative, inducând un somn liniștit. În plus, ajută la distrugerea stafilococilor. Protejează corpul în cazul iradierilor. De aceea, se recomandă atât radiologilor, cât și bolnavilor care se află în tratament cu raze cobalt. În acest caz, se recomandă un litru de ceai de mușețel, zilnic. Pentru alte afecțiuni se beau două-trei căni pe zi. Infuzia se prepară dintr-o lingură de flori la o cană cu apă. Pentru uz extern, se face o infuzie din trei-patru linguri de flori la o jumătate de litru de apă. Se aplică sub formă de comprese sau se clătește zona afectată în caz de stări inflamatorii sau boli microbiene ale pielii, gurii și gingiilor.

Teiul, sedativ

Are acțiune neurosedativă, antispastică, hipotensivă și ușor astringentă. Infuzia de flori de tei este și emolientă și expectorantă. Datorită mucilagiilor, reduce inflamațiile căilor respiratorii. Provoacă transpirația. Este recomandat ca expectorant în bronșite și ca sedativ nervos în insomnii. Nu prezintă contraindicații. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă flori fără bractee sau o lingură flori cu tot cu bractee la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi, îndulcite cu miere, ultima înainte de culcare. Și copiii foarte mici pot beneficia de acțiunea sedativă a teiului, dacă se adaugă în apa de baie infuzie de tei.

Citește și: Plante cu efect antiviral și antibacterian

Hibiscus, delicios și sănătos

Ceaiul de hibiscus este una dintre cele mai delicioase plante medicinale pentru întreaga familie. Are o culoare roșu intens și o aroma dulce-acrișoară, fructată, ceea ce îl face o alegere bună pentru întreaga familie. Are efect de scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului. Un studiu American a constatat că ceaiul de hibiscus a scăzut tensiunea arterială la persoanele cu risc de hipertensiune arterială și la cei cu tensiune arterială ușor ridicată. Participanții au consumat zilnic trei căni cu ceai de hibiscus sau o băutură placebo timp de 6 săptămâni. Cei care au băut ceaiul de hibiscus au avut o reducere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice, comparativ cu cei care au consumat băutura placebo. Ceaiul de hibiscus nu conține calorii sau cofeină. Dacă nu îți dorești să slăbești, poți adăuga miere pentru a-l îndulci. În dozele recomandate, nu prezintă contraindicații. Totuși, femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să bea ceai de hibiscus.

Citește și: 7 alimente și plante care ajută mama și copilul să doarmă mai bine

Plante medicinale pentru întreaga familie: Aloe Vera

”Aloe Vera accelerează metabolismul, ajută stomacul și intestinul să funcționeze mai bine, favorizează absorbția alimentelor și detoxifică organismul. Tratamentul cu aloe vera este indicat în ulcer, gripă, anghină pectorală, astm bronșic, alergii, scleroză, reumatism, alcoolism, astenie, probleme stomatologice, eczeme, reumatism. Se consumă suc de aloe vera. Se poate produce în casă prin pasarea la blender a frunzelor. Se iau câte una-două linguri (adulți) sau o linguriță (copii) de suc proaspăt, de trei ori pe zi, cu o oră înainte de masă. Extern, se folosesc creme care conțin aloe vera sau praf din această plantă, care poate fi găsit la magazinele naturiste. Acesta din urmă se poate presăra pe răni,” scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Sursa foto: 123rf.com