Află care sunt acele plante medicinale pe care le poți cultiva ușor. Avantajul atunci când le cultivi la ghiveci este că poți avea frunze proaspete tot timpul anului.

Plante medicinale pe care le poți cultiva ușor: mușețelul

”Are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, anestezică și antispastică la nivelul stomacului și duodenului. Infuzia din flori de mușețel are și efecte sedative, inducând un somn liniștit. Ajută la distrugerea stafilococilor. Protejează corpul în cazul iradierilor. De aceea, se recomandă atât radiologilor, cât și bolnavilor care se află în tratament cu raze cobalt”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. Se face infuzie dintr-o lingură de flori la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Ca uz extern, este indicat în stări inflamatorii sau boli microbiene ale pielii, gurii și gingiilor. Se face o infuzie concentrată din trei-patru linguri de flori la o jumătate de litru de apă. Se aplică sub formă de comprese sau se clătește zona afectată. Mușețelul se culege în perioada de înflorire, de obicei în lunile iulie-august.

Cum se cultivă Kohleria, planta cu clopoței din catifea

Plante medicinale pe care le poți cultiva ușor. Roinița

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

”Frunzele de roiniță au acțiune sedativă, analgezică și antiinflamatoare. Se utilizează pe scară largă pentru a induce un somn liniștitor în insomniile de origine nervoasă. Sunt utile și în tulburările funcționale gastrointestinale, pentru că sunt digestive, relaxează musculatura stomacului, intestinului și uterină, favorizează eliminarea gazelor intestinale. Dau rezultate bune și în stări de neliniște și iritabilitate. S-a mai constatat că sunt și un bun antiviral în caz de Herpes simplex. Se prepară o infuzie dintr-una sau două linguri de frunze uscate la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi, după masă. Seara, înainte de culcare, se mai poate bea o cană cu ceai de roiniță, îndulcită cu miere. Se recoltează în lunile iunie, iulie și august.

Citește și: Plante medicinale românești care au același efect ca plante minune exotice scumpe

Sursa foto: 123rf.com