Măghiranul, antidepresiv

Este o plantă aromatică specifică climatului mediteranean, foarte eficientă în tratarea stărilor depresive, oboselii, anxietății și irascibilității. Pentru o relaxare rapidă și pentru a chema somnul, bea înainte de culcare un ceai de maghiran pe care îl prepari astfel: pune o linguriță de maghiran la o cană de apă, apoi încălzește amestecul la foc mic. Stinge focul înainte să înceapă să fiarbă apa. Lasă să infuzeze cinci minute, după care strecoară.

Busuiocul, tonic și energizant

Este un tonic și un energizant cât se poate de potrivit atunci când astenia de primăvară îți dă bătăi de cap și te confrunți cu căderi de energie. Folosit sub formă de infuzie, îți poate reda buna dispoziție și combate starea de epuizare fizică. Infuzia o prepari din o linguriță de plantă la 250 ml apă clocotită. Lasă vasul acoperit zece minute, apoi strecoară. Bea ceaiul imediat după masă ori înainte de culcare.

Iasomia alungă anxietatea

Este originară din Caucaz și are un parfum delicat. În India este numită „regina plantelor”, fiind considerată un excelent remediu pentru împlinirea spirituală. Parfumatele flori albe de iasomie alungă anxietatea, oboseala psihică și depresia. Bea un pahar de infuzie seara, îndulcită cu o lin-
guriță de miere. Câteva picături de ulei esențial de iasomie puse în lampa aromatizantă înainte de culcare îți va induce un somn odihnitor și adânc.

Rozmarinul redă buna dispoziție

A fost considerat întotdeauna un elixir al tinereții, care fortifică organismul. În caz de instabilitate emoțională, se recomandă să iei pe nemâncate câte o linguriță de rozmarin mărun-
țit, pe care ține-l sub limbă 15 minute înainte de a-l înghiți. Inhalarea uleiului volatil de rozmarin are efect de calmare a emoțiilor.

Valeriana, antistres

Este vedetă între plantele care îți redau buna dispoziție, componenta „cap de afiș” în compoziția ceaiurilor antistres. Valeriana a fost comparată cu diazepamul. Însă, spre deosebire de acesta, nu produce amețeli dimineața și nu creează dependență. Tinctura de valeriană este deosebit de eficientă în combaterea insomniilor. O găsești la orice plafar sau la farmacie. E foarte important să respecți dozele indicate pe ambalaj.

Sursa foto: 123rf.com