Plante care îmbunătățesc digestia. Chimionul

După aceste zile îmbelșugate, ai putea să te ”dregi” cu o supă de chimion. Acesta conține un ulei esențial care favorizează eliminarea gazelor intestinale și stimulează secrețiile gastrice. Este un bun calmant al colicilor intestinale. Este indicat și în caz de lipsa poftei de mâncare, dar și în digestie lentă. Se consumă sub formă de infuzie, obținută dintr-o linguriță de fructe uscate la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi.

Pentru cei care consumă alcool în cantități moderate se poate prepara un lichior-aperitiv din 15 g fructe de chimion și 100 g zahăr sau miere. Acestea se încălzesc la foc domol timp de 10-15 minute. După răcire, se adaugă 500 ml alcool de cereale de 60° și 100 ml apă sau 500 ml ţuică de prune de 40°. Se lasă la macerat 7 zile, agitând din când în când. Se filtrează și se pune într-o sticlă închisă la culoare. Se bea câte un păhărel de 50 ml înainte de mesele principale. Nu prezintă contraindicații.

Mărarul este o altă plantă bună pentru stomac

Plante care îmbunătățesc digestia. Tarhonul

Se spune că salata care conține tarhon nu mai are nevoie nici de oţet şi nici de sare, acesta cumulând gustul ambelor ingrediente. De aceea, este indicat celor care trebuie să evite să mănânce sărat. În plus, are un efect stimulent asupra apetitului şi digestiei, fără, însă, să irite stomacul. Este de ajutor și în buna funcționare a ficatului. Frunzele de tarhon sunt, totodată, diuretice. De aceea sunt indicate în reumatism. Fluidifică secreţiile bronhice, așa că sunt un bun expectorant, indicat în probleme pulmonare. Se consumă, ca atare, în salate sau mâncare. Mai poți prepara o infuzie dintr-o linguriță de frunze la o cană de apă. Se bea după mesele principale.

Plante care îmbunătățesc digestia. Măghiranul

dr. farmacist Ovidiu Bojor

dr. farmacist Ovidiu Bojor

Măghiranul este un foarte bun antispastic stomacal şi carminativ (ajută la eliminarea gazelor). „Datorită conţinutului ridicat în ulei volatil, este recomandat în dispepsii stomacale. Se consumă sub formă de infuzie preparată din una două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau una sau două căni pe zi, după mesele principale. Se poate asocia cu mentă, sovârv sau alte plante aromate. Nu prezintă contraindicații, dar uleiul esenția de măghiran este contraindicat în sarcină. Bineînțeles, poate fi adăugat și în mâncare. Pe lângă gustul plăcut, va avea și un efect benefic pentru digestie”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește mai multe despre indigestie în dicționarul medical!