Primul sfat rămâne să consumi cu moderație din mâncărurile tradiționale pentru această perioadă, mai ales dacă ai ținut post sau suferi de anumite afecțiuni cum ar fi boli digestive, cardiace sau diabet. De aceea, ar fi bine ca nici tu și nici cei dragi să nu ajungeți la excese culinare.

Astfel, veți petrece sărbătorile cu bucurie și fără griji suplimentare legate de sănătate. Pentru cei sănătoși, dar care simt că au exagerat un pic cu festinul, există plante aromate care combat indigestia. Ele îi pot face să se simtă bine în continuare.

Citește și: 18 remedii naturale care te ajută să scapi de balonare

Plante aromate care combat indigestia: Condimente digestive

Numeroase condimente care ajută la digerarea alimentelor și le poți folosi și în acest scop atunci când prepari mai multe feluri pentru o masă copioasă. Coriandrul are un gust deosebit. Atenție însă – oamenii fie îl adoră, fie îl detestă! În plus, stimulează digestia, combate balonările, colicile intestinale și flatulența. Este antispastic și dă poftă de mâncare. Frunzele de dafin ajută și ele digestia. Au proprietăți carminative, antispatice și detoxifiante. De aceea, sunt foarte utile în indigestii.

Mărarul este folosit în colicile stomacale, în dispepsii și indigestie. Are efecte bune în combaterea sughițului rebel și a senzației de vomă. Muștarul stimulează secreția gastrică și are acțiune laxativă, normalizând tranzitul intestinal. Reduce nivelul colesterolului din sânge. Mai enumerăm chimenul, feniculul, busuiocul – toate condimente care sunt de folos pentru prevenirea indigestiilor.

Plante aromate care combat indigestia: Ghimbirul

Ghimbirul este mai puțin folosit la noi, dar gustul lui distinct iute îl face să fie extrem de bun în diverse mâncăruri. Este bine să-l folosești pentru că este și el facilitează digestia și este calmant în durerile abdominale. Combate senzația de greață și gazele. Crește pofta de mâncare, dar și stimulează metabolismul. Poate fi folosit și pentru prepararea unui ceai care îți va încânta papilele gustative. Se face un decoct din două felii de rădăcină de ghimbir la o cană cu apă. Se îndulcește cu miere după ce s-a răcit puțin și a ajuns la o temperatură la care se poate bea. Se poate adăuga și suc de lămâie care combate senzația de greață. Citește mai multe despre Ceaiul de ghimbir, despre cum se prepară și care sunt beneficiile pentru sănătate.

Măghiranul și salvia combat indigestia

Măghiranul și salvia sunt unele dintre cele mai bune Plante aromate care combat indigestia recomandate de acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor.

”Măghiranul este un foarte bun antispastic stomacal şi carminativ (ajută la eliminarea gazelor). Datorită conţinutului ridicat în ulei volatil, este recomandat în dispepsii stomacale. Se consumă sub formă de infuzie preparată din una sau două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi, după masa de prânz și cea de seară. Se poate asocia cu mentă, sovârv sau cu alte plante aromate.

Dr. farmacist Ovidiu BojorNu prezintă contraindicații, dar uleiul esențial de măghiran este contraindicat în sarcină. Bineînțeles, măghiranul poate fi adăugat și în mâncare. Pe lângă gustul plăcut, va avea și un efect benefic pentru digestie. Salvia este și ea indicată în acest scop. Se folosește sub formă de infuzie preparată dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Este contraindicată în sarcină,” scrie Ovidiu Bojor.

Sursa foto: 123rf.com