Evident, bebelușii nu pot să spună ce îi doare. De aceea, este bine să interpretezi felul în care plâng și să știi de ce plâng bebelușii pentru a ști ce să faci ca să-i liniștești.

De ce plâng bebelușii. De foame

Una dintre nevoile de bază ale bebelușului este să mănânce. El semnalează prin plâns când îi este foame. Acesta este principalul motiv pentru care bebelușii plâng.

Micuțul stomac al bebelușului nu poate ține prea multă mâncare. Așa că mănâncă puțin și i se face foame des.

Dacă, pe lângă plâns, îți vezi bebelușul întinzându-se sau agitându-se, sugându-și degetul sau mișcând gura, înseamnă că îi este foame. Dacă acesta a fost motivul plânsului, va înceta de îndată ce îi oferi lapte sau mâncare, dacă deja ai început diversificarea.

De ce plâng bebelușii. Scutecul este murdar

Cei mai mulți bebeluși nu suportă scutecul murdar.

De obicei, anunță printr-un plânset foarte puternic. Dacă acesta a fost motivul, plânsul încetează după schimbarea scutecului.

De ce plâng bebelușii. Au pielea iritată de la scutec

Dacă remarci atunci când îl schimbi că are pielea inflamată sau roșie, folosește crema spacială pentru piele iritată. O poți folosi și preventiv pentru a nu ajunge la asta.

De ce plâng bebelușii. Le cresc dinții

Dacă bebelușul are între 6 și 8 luni și începe deodată să plângă foarte mult, cauza este creșterea dinților. Aceasta este foarte dureroasă.

Îi poți da un morcov curățat care a fost la frigider pentru a-l calma. Există și jucării speciale care se țin la rece și pe care copiii le rod și le calmează durerea de dinți.

De ce plâng bebelușii. De oboseală

Pare că s-ar juca tot timpul și nu obosește niciodată, dar când începe deodată să plângă, ar putea să fie de oboseală.

Când este prea obosit s-ar putea să adoarmă greu. Nu o lua ca pe un semn faptul că nu vrea să stea în pătuț. Poți să-l ții în brațe și să-l legeni ușor. Pe unii bebeluși îi calmează sunetul unui uscător de păr sau al unui ventilator.

Cel mai bine ar fi să previi stările de oboseală exagerată urmând o rutină strictă de joacă, mese și odihnă.

De ce plâng bebelușii. Au colici

Acumularea de gaz în stomac sau colicii îi fac să plângă foarte mult pe bebeluși. Dacă plânge imediat după ce a fost hrănit, cel mai probabil aceasta este problema.

Este vorba de aerul înghițit care a ajuns în stomac și le crează disconfort.

Îl poate ajuta o baie caldă. Îi mai poți pune ceva cald pe burtică.

Dacă are frecvent astfel de probleme, te va ajuta următorul exercițiu. Pune bebelușul pe spate. Ține-i picioarele și fă ușor mișcări ca de bicicletă. Acest exercițiu duce la eliminarea gazelor și se face de două trei ori pe zi, nu imediat după masă.

Alte motive pentru care plâng bebelușii:

  • Vor atenție
  • Le este prea cald sau prea rece
  • Sunt bolnavi
  • Îi strânge îmbrăcămintea sau au alt disconfort legat de îmbrăcăminte
  • Uneori, motivele sunt mai greu de observat, dar există. De exemplu, un fir de păr înfășurat în jurul unui degețel care îi crează disconfort.
  • Prea mulți vizitatori care vor să-l ia în brațe și să-l drăgălească. Astfel, bebelușul ajunge să fie hiperstimulat și nu se simte bine.

Sursa foto: 123rf.com