Vestea bună este că această boală poate fi evitată prin respectarea câtorva reguli simple. Așadar, pentru a preîntâmpina ceea ce poate deveni o tragedie, să vedem întâi de unde vine acest parazit și cum ne putem trata, dacă infestarea apare în timpul sarcinii.

Pisica îți poate transmite toxoplasmoză prin fecale

Cel mai răspândit mod de răspândire a parazitului Toxoplasma Gondii este prin intermediul pisicilor și fecalelor acestora. Deși pisica îți poate transmite toxoplasmoză, există și alte modalități prin care o persoană se poate îmbolnăvi. Infecția poate fi contractată și prin alte mijloace, cum ar fi consumul de carne insuficient preparată, consumul de apa sau alimente contaminate, igiena deficitara a mâinilor după manipularea unor obiecte contaminate cu ouă de paraziți sau prin transfuzie de sânge de la o persoană infestată. Toxoplasmoza se poate transmite însă și prin consumul fructelor de mare proaspete. Pe lângă mercur, ele pot conține și acest parazit, foarte periculos pentru o femeie însărcinată. Infecția nu se transmite de la o persoană la alta, ci doar de la mamă la făt.

Simptomele toxoplasmozei

Majoritatea femeilor însărcinate care au toxoplamoza au simptome puține sau chiar deloc. 1 din 10 femei experimentează, însă, ganglioni inflamați, febră moderată, dureri musculare, oboseală și dureri de cap, adică simptome asemănătoare unei răceli obișnuite. ”Mai grav este atunci când parazitul este transmis fătului, iar acest lucru se întâmplă dacă viitoarea mamă este infectată chiar înainte sau în timpul sarcinii, atunci când organismul nu mai poate dezolta anticorpi. În astfel de cazuri, există o probabilitate de 30% de a transmite infecția copilului. Odată infectați, unii feți prezintă semne încă de la ecografiile efectuate în sarcină, putând fi observate anomalii la nivelul creierului și ficatului. În plus, chisturile de toxoplasmă pot fi depistate în organele bebelușului, însă cea mai severă complicație apare că urmare a infectării sistemului nervos. Creierul și vederea copilului pot fi afectate în uter sau după naștere, rezultând vederea parțială sau orbirea, retardul mental și de creștere. Aceste simptome pot să apară însă și mai târziu în viață, ca adolescenți”, ne-a spus Dr. Ciprian Pop Began (foto).

Cum se manifestă toxoplasmoza

Pentru că infectarea cu acest parazit nu prezintă, de regulă, simptome, este recomandat ca, înainte de a rămâne însărcinată, să îți faci o analiză simplă. Acest test presupune recoltarea de sânge pentru depistarea anticorpilor anti-Toxoplasma gondii. Dacă aceste teste sau simptomele indică o infecție, un nou astfel de test se va efectua peste 2-3 săptămâni pentru a confirma diagnosticul.

În cazul în care ești deja însărcinată, testarea anticorpilor pentru toxoplasmoză se face prima dată în jurul săptămânii a 8-a. În cazul unor rezultate pozitive, medicii vor face investigații suplimentare, precum ecografia de sarcină și amniocenteza, pentru a stabili dacă infecția s-a transmis și fătului. Dacă răspunsul este pozitiv, în funcție de momentul în care s-a produs infectarea, se recomandă începerea tratamentului. Măsura extremă este întreruperea sarcinii, în cazul în care infectarea a survenit între momentul concepției și a 24-a săptămână de sarcină.

Tratament pentru toxoplasmoză

În cazul în care nu sunt semne de infecție la copil, medicul poate prescrie spiramicina până la sfârșitul sarcinii, pentru a minimiza posibilitatea infectării bebelușului. Dacă se descoperă că fătul a fost infectat, medicul va prescrie o combinație de pirimetamina și sulfadiazina pentru administrare până la naștere, urmând ca aceste antibiotice să fie administrate copilului și în primul său an de viață. În plus, în timpul sarcinii se recomandă mamei și acid folinic (leucovorin), pentru a susține procesul de formare a celulelor fetale.

Prevenție

Deși toate aceste informații te pot speria, înainte de a renunța la pisica ta, trebuie să afli că, dacă respecți anumite reguli, riscul de infectare scade considerabil. Pisica îți poate transmite toxoplaxmoză, dar dacă este o pisică ce stă doar în casă prezintă un risc extrem de mic de a transmite boala. De asemenea, dacă înainte de a rămâne însărcinată ai stat în preajma pisicilor, probabil că ești imună. În plus, poți reduce șansa de a te infecta luând și măsuri de igienă. Roagă pe altcineva să schimbe nisipul și să facă curat în pisicii folosește mănuși -pe mâini după fiecare operațiune.

Nu uita să consumi carne foarte bine gătită, evită fructele de mare, sushi-ul, spală legumele și fructele, bea apă îmbuteliată și nu uita să te speli pe mâini înainte de a mânca.
Foto: 123rf