Pentru o femeie care simte că nu este într-un moment potrivit al vieții sale pentru o sarcină, protecția sexuală joacă un rol foarte important. Însă, de multe ori, cu toate măsurile de precauție luate, tot se poate întâmpla să existe șanse de apariție a unei sarcini nedorite în urma unui contact sexual.

Mituri și adevăruri despre pilula de a doua zi

Fie că nu ai putut folosi o metodă contraceptivă, fie că folosești o metodă de protecție, care însă nu a funcționat conform așteptărilor, oricui i se poate întâmpla să se afle în situația în care lucrurile scapă de sub control. Ce e de făcut? Pilula de a doua zi este soluția rapidă pentru a evita o sarcină nedorită. Dacă are loc un contact sexual neprotejat, dacă prezervativul s-a rupt sau dacă pilulele contraceptive nu au fost administrate corect.

Când vine vorba de pilula de a doua zi, opiniile sunt contradictorii. Iar unele dintre acestea împiedică utilizarea eficientă. Pentru a confirma sau infirma cele mai frecvente opinii de acest tip, am stat de vorba cu dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog și specialist al campaniei de informare și educare pe teme de contracepție și viață sexuală, Planifică Neprevăzutul (www.planificaneprevazutul.ro). Și iată ce am aflat:

Pilula de a doua zi se ia de cel mult 2 ori pe an?

În realitate, pilula de a doua zi poate fi folosită de câte ori ai nevoie. Chiar și de două ori într-o lună, dacă este cazul. În deplină siguranță și fără efecte negative pe termen lung. Un aspect de care trebuie însă avut în vedere este că utilizarea frecventă poate face în așa fel încât menstruația să devină imprevizibilă. Acest lucru poate afecta confortul femeii. Căci devine dificil de anticipat momentul apariției menstruației. Uneori, după utilizarea pilulei de a doua zi, următoarea menstruație poate să apară chiar în următoarele 2-3 zile. Sau cu până la 7-10 zile mai devreme sau mai târziu decât de obicei. Însă, este important de reținut că lucrurile vor reveni la normal începând cu următoarea menstruație.

Poate afecta fertilitatea?

„Acesta este unul dintre miturile ce împiedică folosirea corectă, cu succes, a pilulei de a doua zi. De aceea, mă bucur că am ocazia să clarific acest aspect. Pilula de a doua zi nu afectează fertilitatea, indiferent de câte ori a fost folosită până atunci de către femeie. Ea face parte din categoria OTC-urilor (medicamente care se eliberează din farmacii fără prescripție medicală). Ceea ce înseamnă că poate avea numai efecte secundare minore, și nu riscuri ce pot pune în pericol sănătatea sau capacitatea femeii de a avea copii.”, spune dr. Mirela Popa.

Protejează până la următoarea menstruație?

Răspunsul este NU. Pilula de a doua zi poate evita apariția unei sarcini doar dacă este administrată pe parcursul primelor 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, preferabil în primele 24 de ore. Dacă, după ce a fost administrată, au loc și alte contacte sexuale, este bine de știut că și aceste contacte sexuale se vor afla sub incidența pilulei de a doua zi numai dacă sunt cuprinse în același interval, de 72 de ore, cu mențiunea că rata de succes a pilulei va scădea pe măsură ce se consumă cele 72 de ore. Apoi, acțiunea sa dispare complet. Astfel încât, dacă are loc un nou contact sexual neprotejat, sarcina este din nou posibilă.

Alcoolul afectează efectul?

Pilula de a doua zi se poate folosi chiar și în această situație. Iar efectul sau nu va fi influențat. Sigur, cu condiția să fie folosită cât mai repede, preferabil în primele 24 de ore. Singurul motiv care poate anula efectul pilulei este apariția vărsăturilor în primele 3-4 ore de la administrare, situație în care se recomandă utilizarea unei noi pilule.

Are efect abortiv?

Această idee eronată circulă din cauză că cele mai multe persoane nu cunosc modul în care funcționează pilula de a doua zi. Aceasta conține un hormon sintetic asemănător progesteronului, numit levonorgestrel. Care are rolul de a preveni sarcina, în principal, prin întârzierea sau blocarea ovulației (eliberarea unui ovul din ovar), împiedicând astfel fecundarea ovulului. Așadar, substanța activă din pilulă, levonorgestrelul, nu poate determina un avort, adică eliminarea oului odată ce sarcina a început să se formeze. În plus, pilula de a doua zi nu are efect asupra unei sarcini deja existente.

Dacă iau anticoncepționale nu mai o mai pot folosi?

În condițiile administrării corecte a pilulelor contraceptive, nu este nevoie de pilula de a doua zi. Dacă, însă, femeia a omis să ia cel puțin 2 pastile din blister la ora fixă și își dorește să evite o sarcină, atunci ea poate apela fără griji la pilula de a doua zi.

Pot să o folosesc după un avort?

Da. Pilula de doua zi poate fi folosită de către femeile care au efectuat anterior un avort. Chiar se recomandă utilizarea pilulei de a doua zi în cazul în care are loc un contact sexual neprotejat pentru a se evita un eventual nou avort.

Sursa foto: Shutterstock