Ce ascunde pilozitatea excesivă nelalocul ei

Grație nenumăratelor metode cosmetice moderne, îndepărtarea părului, de cele mai multe ori nedorit, de pe corp, e cât se poate de simplă. Numai că este doar o soluție temporară, din păcate. E natural, vei spune, ca omul să aibă păr pe corp. Iar unii au mai mult, alții mai puțin, în funcție de sex, gene ale familiei, rasă sau etnie. Când, însă, se elimină din start cauze precum tratamentele cu anumite medicamente care provoacă pilozitate, transformări hormonale trecătoare și altele ca ele, atunci e cazul să tragem un mare semnal de alarmă. Iar endocrinologul este singurul care ne poate îndruma.

Hipertricoză sau hirsutism?

În general, părul în exces devine o problemă de sănătate gravă în cazul femeilor. Și asta pentru că, la reprezentantele sexului frumos, e mai vizibilă și mult mai deranjantă decât la bărbați. Când fierele de păr, puternice și închise la culoare, invadează chipul unei femei, abdomenul sau spatele, fenomenul e privit ca o ciudățenie. Totuși, afecțiunea are un nume: hirsutism. Și nu este altceva decât urmarea unei secreții prea mari de hormon masculin, numit testosteron.

Organismul femeii produce testosteron, în cantități mici, ce-i drept, prin ovare și glandele suprarenale. Or, când nivelul hormonului masculin crește, poate indica prezența unor disfuncții ovariene sau la nivelul glandelor suprarenale. În rest, hirsutismul e aparent inofensiv, rămânând doar o problemă estetică destul de costisitoare. Când, însă, părul în exces apare împreună cu alt gen de manifestări, precum lipsa menstruaţiei, mărirea clitorisului, creşterea nefirească în greutate, se poate suspecta hipertricoza.

Aceasta, în cazul femeilor, poate fi și un simptom al unei alte afecțiuni grave, virilismul, adică tendința de masculinizare fizică și psihică. În astfel de cazuri, treptat, odată cu trecerea anilor, organele genitale ale femeii se atrofiază, mușchii capătă un contur accentuat, umerii se lățesc, iar părul apare pe corp în regiuni specifice bărbaților. De aceea, nu e o ciudățenie dacă persoanele afectate manifestă și o tendință către homosexualitate. Totuși, prezența unor tumori de tip malign, encefalita, porfiria, anorexia, diabetul sunt boli care pot determina apariția hipertricozei.

Când firele răsar de boală

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Cel mai des întâlnit motiv pentru apariția hirsutismului este sindromul ovarului polichistic. De obicei, există și alte semne, pe lângă pilozitate, care indică această afecțiune, cum ar fi menstruația neregulată, obezitatea, acneea și infertilitatea sau imposibilitatea de a face copii. Netratat corespunzător, ovarul polichistic poate cauza, în timp, apariția unui risc crescut de diabet sau boli de inimă. O altă boală gravă care duce la hirsutism este hiperplazia adrenală congenitală. Aceasta nu e altceva decât o secreție excesivă de cortizol (steroid natural produs de glandele suprarenale). În general, boala nu se manifestă și nu este descoperită decât după vârsta adolescenței.

Cum afli ce ai?

Ca să nu ai niciun dubiu cu privire la starea sănătății tale, primul pas pe care trebuie să-l faci este să mergi la medicul endocrinolog. În urma consultației, acesta îți va recomanda un set de teste și analize specifice. Analizele de sânge stabilesc nivelul hormonilor feminini și masculini, în vreme ce ecografiile sau chiar tomografiile oferă imagini asupra glandelor.

Foarte important de reținut e faptul că sângele va trebui să fie recoltat numai dimineața, pe nemâncate, fără a bea ceva sau a lua vreun medicament. Ca să poată fi observată atent cauza secreției crescute de hormoni masculini, se efectuează dozarea serică de dehidroepiandrosteron sulfat. Dacă urmezi un tratament cu medicamente pe bază de hormoni masculini sau steroizi ori cu anti-epileptice, trebuie să știi părul în exces poate fi un efect advers al acestora.

Pilozitatea excesivă la o femeie adultă este semnul unor dereglări hormonale grave.

Sursa foto: sheknows.com