Din păcate, cauzele acestei maladii nu sunt încă știute, dar se consideră că printre factorii de risc se numără stresul, bolile cardiovasculare sau expunerea la diverse substanțe toxice.

În acest context, recunoașterea semnelor timpurii ale acestei boli este esențială pentru instituirea unui tratament adecvat. De curând, cercetătorii au mai descoperit un semn timpuriu de Alzheimer, care ar putea ajuta în acest sens: pierderea mirosului.

Pierderea mirosului dă de gol un început de Alzheimer

Cercetătorii de la Spitalul Massachusetts din Boston au inclus în studiu 183 de persoane vârstnice, dintre care 10 prezentau diverse simptome ale bolii Alzheimer. Participanții au fost testați din punctul de vedere olfactiv, în sensul că au fost rugați să recunoască, să își amintească sau să distingă între diferite mirosuri, printre care cel de mentă, de cuișoare, de piele, căpșuni, liliac, ananas, fum, săpun, struguri sau lămâie. Subiecții au completat apoi un al doilea test, care a fost suplimentat cu 10 mirosuri distincte.

De asemenea, voluntarii au fost supuși unor teste genetice, imagistice și de memorie, iar rezultatele au indicat că diminuarea simțului olfactiv era o trăsătură specifică în rândul celor cu simptome de Alzheimer.

„O metodă accesibilă, non-invazivă și ieftină de depistare a bolii Alzheimer în stadii incipiente va duce la crearea de noi terapii care vor putea încetini evoluția acestei tulburări neurodegenerative”, spune pentru webmd.com doctorul Mark Albers, șeful departamentului de neurologie din cadrul Spitalului Massachusetts.

Este bine cunoscut faptul că legăturile neuronale care procesează funcția olfactivă sunt degradate odată cu progresia bolii Alzheimer, dar până acum nu se știa dacă pierderea mirosului ar putea fi un semn timpuriu al acestei boli.

În prezent, savanții vor să extindă cercetările la grupuri mari de participanți, astfel încât să descopere o relație cauză-efect relevantă, cu scopul de a pune la punct noi metode și terapii de prevenire și stopare în evoluție a acestei maladii specifice vârstei a treia.